Nasiona Chia to jedne z najzdrowszych nasion świata. Dużo się ostatnio o nich mówi, dlatego postanowiłam i ja je spróbować. Jestem mile zaskoczona ich neutralnym smakiem, dzięki czemu konsumuje się je z przyjemnością. Zazwyczaj tego rodzaju zdrowe specyfiki mają niezbyt przyjemny smak, a chia są poprostu prawie, że bezsmakowe, po napęcznieniu przypominają neutralną wodną galaretkę, dzięki czemu wspaniale łączą się z różnymi składnikami. Dziś w wydaniu typowo letnim, czyli z owocami. Zapraszam!
Składniki na 1 porcję:
- 1 łyżka nasion chia
- garść porzeczek czerwonych (ok.50 g)
- 200 ml woda
- 1 łyżeczka cukru lub miodu ( opcjonalnie)
Wykonanie: Porzeczki opukać, osuszyć i w małym naczyniu lekko zgnieść widelcem, można opcjonalnie dosłodzić owoce 1 łyżeczką cukru lub miodu. Dodać nasiona chia ( szałwii hiszpańskiej), dolać wodę, wymieszać i odstawić na 20-30 minut do napęcznienia. Wodę można użyć zarówno mineralną z butelki lub letnią przegotowaną z kranu. Po tym czasie koktajl gotowy! Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.