Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki
10 g drożdże
świeże
100 ml mleko
50 ml woda
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
Pozostałe:
200 g papryka
zielona młoda
2-4 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
parmezan do
posypania
oliwa do
skropienia
Wykonanie:
1. Drożdże
rozpuścić w mleku wymieszanym z wodą.
2.Do naczynia
wsypać mąkę, dodać sól,cukier, oliwę i wlać drożdże, wymieszać i odstawic na 10
minut, po tym czasie wyrobić gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem na 1h do
podwojenia objętości.
3.W tym czasie
oczyścić papryki i obsmażyć je na oliwie z czosnkiem ok. 5 minut,doprawić solą
i pieprzem.
4.Wyrośnięte
ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyciąć krążki, ułożyć na blaszce pokrytej
papierem do pieczenia i odstawić na 1/2h przykrywając ściereczką lub folią
spożywczą, po tym czasie naoliwionymi opuszkami palców zrobić dołki w krążkach,
na środek kłaść obsmażone papryki lekko przyciskając, posypać parmezanem i
skropić oliwą, pozostawić je tak kolejne 15 minut.
5.W tym czasie
rozgrzac piekarnik do 200 stopni, piec pizzerinki 15 minut. Gotowe!
Smacznego!
Iwona
mmm... pychotka :)
OdpowiedzUsuń