Składniki:
na marynatę: 2
łyżki miódu, 10-15 ml oliwy extra vergin, 2 ząbki czosnku,2 listki szałwi, 1 łyżeczka
ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki,1 łyżeczka musztardy, sól do
smaku, szczypta chili;
Pozostałe
składniki:150 g ciasto francuskie, 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, 300-400
g polędwicy wieprzowej;
Wykonanie:
1.Wszystkie
skłdniki marynaty wymieszać ze sobą do jednolitego połaczenia się ich między
sobą;
2.Polędwicę natrzeć marynatą, zanurzyć ją w jej reszcie i odstawić na kilka godzin (min 2h) do lodówki, raz na
jakiś czas przekręcić mięso by każda jego część przeszła aromatami;
3.Następnie
obsmażyć polędwicę na dużym ogniu polewając cały czas pozostałą marynatą, aż do
uzyskania rumianego koloru ze wszystkich stron;
3.Na cieście
francuskim rozłożyć obok siebie plastry szynki, położyć na nich usmażoną polędwicę,następnie
owinąć ją najpierw plastrami szynki,a następnie ciastem francuskim.
4.Wierzch ciasta
posmarować mlekiem ( dla złotego koloru).
5.Wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20-30 min ( w zależności od
wielkości kawałka mięsa, moje było dla dwóch osób ( ok-300 g) więc wystarczyło
20 minut).Gdyby ciasto francuskie zbyt szybko zaczeło się przyrumieniać
przykryć wierzch folią aluminiową;
6.Po upieczeniu
odczekać 5-7 minut, a następnie kroić w plastry.Podawać dowolnie np. na sałacie
czy z sosem czosnkowym itp.;
Smacznego!
Iwona
danie idealne ;-)
OdpowiedzUsuńWykwintne i eleganckie danie, chętnie skusiłabym się na kawałek takiej polędwicy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń