piątek, 17 października 2014

Czekowiśnia - drożdżówka śniadaniowa na "dżem dobry"


Mój poranek z dżemem i czekoladą, to klasyczna drożdżówka z fantazyjnym nadzieniem. Uwielbiam słodkie śniadania o czym pisałam na blogu wiele razy. Drożdżówka wydaje się pracochłonna, ale w rzeczywstiości tak nie jest. Dzięki użyciu zaczynu drożdżowego typu biga, otrzymałam bardzo lekką, puszystą konsystencję, używając tylko 1 jajko i zero tłuszczu. Wyszła lekka jak piórko i bardzo aromatyczna, kwaśny smak wiśni przełamany słodyczą czekolady z nutą chilli i imbiru, to doskonały dla takiego łasucha jak ja, początek dnia.

 Zapraszam zatem na mój 
"dżem dobry, wiśniowo-czekoladowa pobudka"







Zdjęcia zdjęcami, a tak było na żywo :))



Czekowiśnia - drożdżówka śniadaniowa
na "dżem dobry"
Składniki:

Na zaczyn typu biga:
50 g mąka pszenna typ 650
35 ml mleko zimne
1g drożdże świeże
Na ciasto:
cały zaczyn
250 g mąka pszenna typ 450
150-160 ml mleko
6 g  drożdże świeże
50 g cukier
1 żółtko
szczypta soli
Na wiśniowo-czekoladowy farsz:
200 g dżem wiśniowy 
100 g czekolada gorzka Wedel
szczypta imbiru i chilli
1 białko
20 g mąka pszenna lub ziemniaczana

Wykonanie:
Wieczorem wymieszaj wszystkie składniki na zaczyn, zostaw 2h w temperaturze pokojowej, następnie włóż do lodówki, rano wyciągnij i zostaw w temp.pokojowej na 3h przed własciwym wyrabianiem ciasta. Zaczyn plus ręsztę składników na ciasto umieścić w naczyniu,wymieszaj do połączenia a następnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 1h).W tym czasie w rondelku rozgrzej dżem, dodaj pokruszoną czekoladę, przyprawy. Białko rotrzep z mąką i dodaj do czekoladowego-wiśniowego farszu, podgrzewaj do zgęstnienia, następnie dobrze ostudź; Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, rozsmaruj na jego środku farsz, złóż brzegi do środka i jeszcze na pół, odstaw na 15 minut do lodówki, następnie ponownie rozwałkój i złóż na 3( jak ciasto francuskie), odstaw do lodówki na 15h;Ponownie ciasto rozwałkuj i tym razem zwiń w rulonik, przetnij wzdłuż na pół pozostawiając 2 cm od krótszych brzegów, włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięca. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz 10 minut, zmniejsz temperaturę do 180 i kontynuuj pieczenie 40 minut;





Iwona

4 komentarze:

  1. Dziękuję, cieszę się i zapraszam na "wirtualny" kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudna drożdżówka :) a uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają te zawijasy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.