środa, 14 sierpnia 2013

Zupa krem z młodych ziemniaków z szałwią i chipsami z bekonu

Pozostając w temacie szałwi, może skusi was bardzo pyszna ziemniaczanka z chipsami z bekonu i smażoną szałwią. Coś wspaniałego, co ostatnio powstało spontanicznie w mojej kuchni. Był poniedziałek i jak to często bywa zostało trochę rosołu z niedzieli, kolejna pomidorówka nie wchodziła w grę, chciałam zrobić wyjątkową zupę, inną niż dotychczas, spojrzałam na moją piękną szałwię, przypomniałam sobie o młodych ziemniaczkach kupionych na sobotnim targu i tak oto powstała zupa krem z młodych ziemniaków, gotowana na rosole, z szałwią i smażonymi chipsami z bekonu. Po prostu pychota !!! 

Zupa krem z młodych ziemniaków z szałwią i chipsami z bekonu


Składniki: 1-2 ząbki czosnek, 1 szt cebula biała, masło do smażenia, 1 szt papryczka chili, 1 litr rosół drobiowy, 100 g boczek wędzony lub parzony, kilkanaście świeżych listków szałwi, 500-700 g ziemniaki młode, sól do smaku , pieprz świeżomielony do smaku, olej do smażenia;
Wykonanie: 1.Cebulkę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać i zeszklić na maśle ( najlepiej klarowanym); 
2.Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do szklących się na maśle warzyw;Smażyć razem kilka minut ( 5-10); 
3.Po tym czasie dorzucić kilka listków szałwi; Wymieszać; 
4.Po minucie zalać ziemniaki rosołem; Gdy całość zacznie wrzeć po minucie od tego momentu, wyjąć szałwię by nie zdominowała swoim smakiem zupy; 
5.Gdy ziemniaki są miekkie,sprawdzić jeszcze czy w smaku zupka jest dobrze doprawiona, jeśli nie,doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować całość blenderem; Wyłaczyć źródło ciepła; 
6.Boczek pokroić w cienkie plastry o wielkości chipsów i usmażyć na "chrupiąco"; 

7. Razem z boczkiem usmażyć również pozostałe liście szałwi; Na talerze wlać krem z młodych ziemniaków, na wierzch położyć kilka chipsów z bekonu i smażone liście szałwi ( są smaczne i chrupiące :)); 
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.