czwartek, 8 sierpnia 2013

Spaghetti z krewetkami

 Kiedy temeratura przekracza 30-35 ° C, nie mam ochoty wogóle czegokolwiek gotować. Samo stanie obok kuchenki z włączonymi palnikami staje się koszmarem, nie da się jednak żyć samymi kanapkami i napojami, dlatego w takie dni jak ten serwuję ekspresowe spaghetti - czas wykonania max 20 minut - a oto jedne z  nich:


Spaghetti z krewetkami



Składniki:300 g spaghetti, 500 g krewetki świeże, 2 ząbki czosnku, oliwa extra vergin do smażenia, pęczek natki piertuszki, sól, pieprz do smaku,300 g pomidorki cherry; 
Wykonanie:
1.W pierwszej kolejności oczyścić krewetki : odciąć głowę, usunąć pancerz i środkową żyłkę. Kilka krewetek ( 2-4 szt) zostawić w całości dla dekoracji, w tym celu usunąć tylko środkową żyłkę, przecinająć nożyczkami pancerz na grzbiecie, lekko go rozchylić i wyjąć żyłkę.
2.Wstawić wodę na spaghetti, posolić i jak tylko zacznie wrzeć wrzucić makaron i gotować al dente;
3. W tym samym czasie opłukać pomidorki cherry i przekroić na pół, posiekać natkę pietruszki i czosnek;
4.W chwili wrzucania spaghetti do wrzątka, rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek i po minucie dodać krewetki; Smażyć 1-2 minuty,doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać pomidorki koktajlowe; Kontynuować smażenie jeszcze kilka minut ( 3-5 minut);
5.Do patelni z krewetkami dodać ugotowane spaghetti, wymieszać, posypać obficie natką pietruszki, odrobina świeżo zmielonego pieprzu, przełożyć na talerze i gotowe;
Smacznego!




Ps. do tego dania najlepiej użyć jajecznego makaronu spaghetti,ma o niebo lepszy smak; można go zrobić samemu krojąc cieniutko w poprzek, zwinięte w rulonik ciasto makaronowe lub kupić gotowy swieży makaron, najczęściej znajduje się w lodówkach sklepowych obok tortellini czy innych pierożków;

Miłego dnia
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.