wtorek, 17 grudnia 2013

Wytrawne wydanie Bûche de Noël


Bûche de Noël z fr. "bożonarodzeniowe polano" to jedno z najsłynniejszych ciast bożonarodzeniowych przypominające pień drzewa. Jego tradycja wywodzi się ze zwyczaju palenia w kominku podczas świąt Bożego Narodzenia dużych kawałków polano, skropionego wodą święconą, solą i oliwą, jego popiół miał chronić dom przed nieszczęściami i piorunami. Na pewno spotkaliście się z tym słodkim wypiekiem nieraz i choć jego słodką wersję uwielbiam, dziś zapraszam na wytrawne wydanie bożonarodzeniowego polano. Wygląda bardzo efektownie, smakuje równie dobrze, a na wigilijnym stole wręcz zachwyca  gości. Wytrawną wersję Bûche de Noël podaję jako przystawkę. 
Zapraszam, być może kogoś z Was zainspiruje..

Bûche de Noël - wersja wytrawna
 Składniki:
chleb tostowy 9 kwadratowych kromek lub 3 duże podłużne ( w zależności jakie uda się Wam kupić) , 100-150 g miękkie masło, 125 g serek mascarpone, 100 g jogurt grecki, 3 łyżki kwaśna śmietana, 2 łyżki oleju,pieprz biały do smaku, pęczek natki pietruszki  lub koperku,1 łyżka soku z cyrtyny, sól do smaku, 150-200 g łosoś wedzony (plastry),1 łyzeczka otartej skórki z cytryny,do dekoracji granat i koperek, opcjonalnie papryczka chili;
Wykonanie:
1.Pietruszkę lub koperek (wedle waszych preferencji smakowych) drobno posiekać.
2. Miękkie masło utrzeć na krem z posiekaną pietruszką lub koperkiem, skórką z cytryny, pół łyżeczki soli i jeśli lubicie odrobinę papryczki chili;
3.Z chleba tostowego odciąć brązowe skórki, tak by została tylko biała część chleba; Kromki chleba ułożyć na foli auluminowej lub spożywczej tak by lekko na siebie zachodziły i stworzyły duży kwadrat. Następnie przy pomocy wałka rozwałkować chleb tostowy tak by kromki  między sobą się połączyły.
4. Na rozwałkowanym chlebie tostowym rozprowadzić równomiernie wcześniej przygotowane aromatyzowane masło;
5. Na warstwie masła rozłożyć plastry łososia wędzonego.
6. Następnie pomagając sobie folią zwinąć całość w roladę, końcówki niepotrzebnego chleba odciąć. Tak przygotowaną roladę wstawić najpierw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie do lodówki na 1-2h ( do porządnego schłodzenia);
7. Serek maskarpone wymieszać z sokiem z cytryny, olejem, jogurtem greckim i kwaśną śmietaną, doprawić solą i białym pieprzem do smaku;
Masę serową również wstawić do lodówki na 1h do stężenia.
Rady/uwagi: kwaśną śmietanę można zastópić również majonezem;
8. Po tym czasie wyjąć roladę z lodówki, odciąć 2 kawałki rolady i położyć po bokach formując boczne "ramy" bûche de Noël; Roladę ułożyć na talerzu na którym będzie podawana. Masę serową również wyjąc z lodówki, przełożyć do rękawa cukierniczego i pokryć nią roladę w taki sposób by masa jak najbardziej przypominała korę drzewa. Jeśli nie macie rękawa, krem serowy mozna wyłożyć łyżką, a następnie przejechać wzdłuż widelcem "rysując" korę.
Roladę ponownie wstawić do lodówki na 1 h;
9. Tuż przed podaniem udekorować np. granatem i koperkiem;
Najlepiej podawać całą stawiając na stół i kroić przy gościach.



Smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

                                                                               Iwona

PS: Przepis Krok Po Kroku dodałam na moim profilu Doradcy Smaku, możecie podejrzeć wszystkie etapy przygotowania rolady tutaj


3 komentarze:

  1. o rety ale to kusząco wygląda :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam za zwrócenie uwagi, ale słowo " polano" w języku polskim odmienia się tak jak " okno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ to ja dziekuję, człowiek się całe życie uczy :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.