Kiedy cały dom pachne cynamonem, goździkami, czekoladą i przyprawami korzennymi, nikt nie ma wątpliwości, kto siedzi w piekarniku, to "pan piernik"! Jeden raz w roku, w ten szczególny czas świąteczny, to ciasto musi się u nas pojawić!
Bardzo aromatyczne, słodkie i mówiące "tak, to zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia!" Zapraszam..
Piernik |
Składniki: 200 ml
miodu, 100 g cukru, 2 szklanki mąki,1 łyżka sody, 100 g masła, 50 ml mleka, 2
łyżki kakao, 5 kostek czekolady gorzkiej, 4 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka
cynamonu, 3 jajka, ½ szklanki posiekanych orzechów, ½ szklanki rodzynek, 2
łyżki powideł śliwkowych ( + do przełożenia piernika), 2 łyżki rumu;
Na polewę: 100 g
czekolady gorzkiej i 50 g masła, 1 łyżka prażone migdały ;
Wykonanie:
1.Miód, masło, cukier,
5 kostek czekolady, 1 łyżeczka cynamonu, przyprawę do piernika,kakao, 2 łyżki
powideł rozpuścić razem w rondelku,a następnie ostudzić. Rodzynki namoczyć w
gorącej wodzie.
2. Zółtka
odzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, żółtka połączyć z mlekiem i
cały czas miksując wlać wcześniej przygotowaną masę miodowo-korzenną, dodać
mąkę i sodę, wymieszać. Na samym końcu dodać pianę z białek i delikatnie
wymieszać.
3.Rodzynki osuszyć
i oprószyć mąką, dodać do ciasta, następnie dodać orzechy i wymieszać całość.
4.Przelać ciasto
do keksówki i piec do suchego patyczka w 160 stopniach (ok.60 minut);
5.Upieczone,
ostudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół;
6.Powidła lekko
podgrzać z 2 łyżkami rumu, posmarować nimi połowę piernika i przykryć drugą;
7.Czekoladę z
masłem rozpuścić na parze, wymieszać i polać piernik. Posypać wierzch prażonymi
migdałami. Zostawić do zastygnięcia, po tym czasie piernik gotowy!
Smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Iwona
witam właśnie zamierzam piec na święta piernika i jestem ciekawa czy długo schodzi z wyrobieniem takiego ciasta i czy dla osoby która nigdy tego nie robiła da radę ?
OdpowiedzUsuńprzepis podany wyżej jest na piernik prosty w wykonaniu, czas około 2h wraz z pieczeniem; nie wiem jaki zamierzasz piernik piec, bo jest kilka rodzaji, są takie, które dojrzewają przez miesiąc, czy taki prosty i szybki jak ja; ja w każdym bądź razie zanim zrobiłam pierwszy piernik w życiu, zaczełam od pierniczków,potem się przełamałam do piernika, dziś robie go wręcz "na oko" :) życzę udanych wypieków i jedyne co mogę powiedzieć, to fakt, że praktyka czyni mistrza, czasem coś wyjdzie za pierwszym razem, a czasem nie,ale nie wolno się poddawać,a na pewno będą wspaniałe rezultaty :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń