środa, 27 maja 2015

Naleśniki z serkiem mascarpone i truskawkami

Dziś coś słodkiego, szybkiego i sezonowego w jednym , czyli pyszne naleśniki z truskawkami. Nie znam nikogo, kto ich nie lubi, ja wręcz uwielbiam. Tym razem tradycyjny ser biały zastąpiłam serkiem mascarpone, miałam ochotę na kremowy, puszysty ser i owoce. 
Zapraszam i smacznego!


Naleśniki z serkiem mascarpone i truskawkami



Składniki:
Na naleśniki:
400 ml mleko
200 g mąka*
szczypta soli
szczypta cukru
1 łyżka oleju
by były puszyste można dodać również szczyptę proszku do pieczenia (opcjonalnie)
2 jajka

* można mieszać różne mąki np. pszenną i owsianą pół na pół, gryczaną lub użyć tylko najpopularniejszej pszennej; 

Wszystkie składniki oprócz mąki zmiksować, następnie cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sito. Ciasto odstawić na 1/2 h do lodówki. Po tym czasie smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, smażyć na suchej lub dosłownie z kroplą oleju;

Na krem ( składniki w temp. pokojowej):
 1 żółtko jaja kurzego
4 łyżki cukru
1 łyżka Amaretto lub Marsala
250 g serek mascarpone
200 g truskawki

Truskawki pokroić w kostkę (zostawić kilka do dekoracji -opcjonalnie), żółtko ubić z cukrem na parze na puszysty kogel mogel, dodać Amaretto lub Masala, a następnie cały czas miksując dodać serek; wyłączyć mikser i dodać truskawki, wymieszać delikatnie;

Na każdy naleśnik nakładać warstwę kremu z truskawkami, składać na pół i jeszcze raz na pół lub zwijać w rulonik. Posypać cukrem pudrem i podawać od razu;
Smacznego!
Iwona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.