Po karnawałowych szaleństwach czas na lekkostrawny, a zarazem pożywny obiad, czyli spaghetti z wegetariańskim sosem bolońskim. Smacznego!
Składniki:
soczewica 1 szklanka
seler naciowy 1
gałązka
cebula 1 szt mała
pomidory krojone
z puszki 400 g
rozmaryn 1
gałązka
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypa chilli
szczypa chilli
makaron spaghetti
250 g ( na 2 porcje)
soda oczyszczona
1 łyżeczka (do namoczenia soczewicy)
oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Soczewicę zalać
wodą wraz z łyżeczką sody i zostawić na całą noc. Na drugi dzień odcedzić i wypłukać;
Seler i cebulkę
drobno posiekać, zarumienić delikatnie na 2 łyżkach oleju z oliwek, dodać
soczewicę;
Podlać 150-200 ml
wody i gotować razem 5 minut;
Następnie dodać
pomidory z puszki;
Doprawić solą,
pieprzem, chilli do smaku, dodać rozmaryn, przykryć pokrywką i duśić razem do miekkości
soczewicy (ok. 20-25 minut)
Ugotować
spaghetti al dente;
Nakładać porcje
spaghetti na talerze i polać sosem wegebolognese;
Smacznego!
Iwona
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńnie jestem wege, ale ten przepis zachęcił mnie do eksperymentu :) czy to soczewicę zieloną użyłaś w przepisie? Bo akurat mam i szukam pomysłów na nią
OdpowiedzUsuńTak,zielona, ale kazda bedzie dobra ;) smacznego ;)
OdpowiedzUsuń