Dziś przepis z resztek, które często zostają po weekendzie; U mnie to było tak, że robiłam własne ciasto francuskie do parówek i zostało go dosyć dużo, upiekłam, dorobiłam biszkopt, który obficie nasączyłam pączem rumowym, całość połączyłam dżemem morelowym i złożyłam w całość; Uważam, że wyszło całkiem fajnie. Zarówno pącz, jak i środek można dowolnie modyfikować wg tego co macie pod ręką. Zapraszam..
Składniki
(orientacyjne):
300 g ciasto
francuskie,
150 g biszkopt,
do posmarowania
dżem morelowy,
500 ml woda,
250 g cukier,
10 g skórka
pomarańczowa,
10 g skórka z
cytryny,
100 ml rum,
do posypania
cukier puder,
Do
dekoracji:maliny;
Wykonanie:
1.Ciasto
francuskie upiec na złoty kolor wg przepisu na opakowaniu lub (jeśli domowe)
ok. 15-20 minut w 200 stopniach; Jeśli pojawiły się "napompowane płaty
ciasta" zgnieść je delikatnie;Wystudzić;
2.Biszkopt i
ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty 4cmx4cm;
3.Wodę, cukier,
skórki z pomarańczy i cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu
jeszcze 5 minut, następnie wyłączyć źródło ciepła, dodać rum i ostudzić;
4.Dżem morelowy
lekko podgrzać z odrobiną wody tak by można było go rozprowadzać pędzelkiem;
5.Formować
ciasteczka: 1 kwadrat ciasta francuskiego przy pomocy pędzelka posmarować
dżemem morelowym, kłaść na niego kawałek biszkopta i obficie nasączyć go
syropem cytrusowo-rumowym (można też kawałki biszkopta zanurzać w syropie, ale
trzeba to robić bardzo szybko,żeby zbytnio nie przesiąkł), wierzch biszkopta
posmarować dżemem i kłaść kwadrat ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem i
ozdobić maliną; I tak aż do wykończenia składników;
Smacznego!
Uwagi: biszkopt
można zastąpić biszkoptem orzechowym lub migdałowym lub innym ciastem,które np.
zostało z poprzednich dni, ważne by dobrze je nasączyć syropem by było mokre;
Miłego tygodnia
Iwona
Ciasto wygląda bardzo ładnie, a jak sądzę połączenie smaków daje ciekawy efekt. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój blog nominowałam go do Liebster Blog. Po szczegóły zapraszam do mnie na mojepasje-mojswiat.blogspot.com Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń