niedziela, 9 marca 2014

Rosół z kaczki z domowym makaronem

Nie wiem jak u Was, ale u nas w niedzielę często króluje rosół jako danie główne. Najczęściej był to rosół z kury/kurczaka, a mówię w czasie przeszłym, bo odkąd spróbowałam rosołu z wiejskiej kaczki, nie zadawala mnie już rosół z kury; Jest bardzo smaczny, aromatyczny, poezja, polecam serdecznie!

Składniki:
1/2 szt kaczka,
1 szt seler,
pęczek natki piertuszki,
2 szt marchewka,
1 szt cebula,
1 szt por,
Na makaron jajeczny na 1os (odpowiednio zwiększyć wg zapotrzebowania): 100 g mąka,1 szt jajko;
sól do smaku,
do smaku pieprz,
Wykonanie:
1.Warzywa opłukać, seler, marchewkę obrać, cebulkę opalić nad ogniem;
2.Dodać oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki  mięso kaczki, zalać zimną wodą i gotować na malutkim ogniu ok. 2-3h;
3.Podczas gotowania zbierać tłuszcz i szumowiny;
4.Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem;
5.Gotowy rosół przefiltrować, włoszczyznę wyrzucić, mięso wykorzystać w dowolny sposób np. na pasztet, na potrawkę itp.
6.Makaron domowy: jajko/a roztrzepać widelcem wraz z łyżką wody, szczyptą soli i łyżeczką oliwy(opcjonalnie);Na stolnicę wsypać mąkę; Roztrzepane jajko wymieszać za pomocą widelca z mąką;
A następnie przejść do ręcznego wyrabiania makaronu (ok. 15 minut); Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1/h do lodówki; Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na cienki placek (ok.2mm) Placek przykryć ściereczką i zostawić na 1h do podeschnięcia; Po tym czasie placek przeciąć na pasy o takiej samej szerokości (ok.8-10 cm)
Wycięte pasy ciasta, posypane mąką, kłaść jeden na drugi,a następnie ciąć w cieniutkie paski;
Makaron ugotować w osolonym wrzątku ( ok. 2 minuty);
7.Na talerze kłaść porcje makaronu, pokrojoną w kostkę marchewkę z rosołu, posiekaną natkę pietruszki i zalewać gorącym rosołem;
Smacznego!

Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.