Nie wiem jak u Was, ale u nas w niedzielę często króluje rosół jako danie główne. Najczęściej był to rosół z kury/kurczaka, a mówię w czasie przeszłym, bo odkąd spróbowałam rosołu z wiejskiej kaczki, nie zadawala mnie już rosół z kury; Jest bardzo smaczny, aromatyczny, poezja, polecam serdecznie!
Składniki:
1/2 szt kaczka,
1 szt seler,
pęczek natki
piertuszki,
2 szt marchewka,
1 szt cebula,
1 szt por,
Na makaron jajeczny
na 1os (odpowiednio zwiększyć wg zapotrzebowania): 100 g mąka,1 szt jajko;
sól do smaku,
do smaku pieprz,
Wykonanie:
1.Warzywa
opłukać, seler, marchewkę obrać, cebulkę opalić nad ogniem;
2.Dodać
oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki mięso kaczki, zalać zimną wodą i gotować na
malutkim ogniu ok. 2-3h;
3.Podczas
gotowania zbierać tłuszcz i szumowiny;
4.Pod koniec
gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem;
5.Gotowy rosół
przefiltrować, włoszczyznę wyrzucić, mięso wykorzystać w dowolny sposób np. na
pasztet, na potrawkę itp.
6.Makaron domowy:
jajko/a roztrzepać widelcem wraz z łyżką wody, szczyptą soli i łyżeczką
oliwy(opcjonalnie);Na stolnicę wsypać mąkę; Roztrzepane jajko wymieszać za
pomocą widelca z mąką;
A następnie
przejść do ręcznego wyrabiania makaronu (ok. 15 minut); Wyrobione ciasto
zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1/h do lodówki; Po tym czasie wyłożyć
ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na cienki placek (ok.2mm) Placek
przykryć ściereczką i zostawić na 1h do podeschnięcia; Po tym czasie placek
przeciąć na pasy o takiej samej szerokości (ok.8-10 cm)
Wycięte pasy
ciasta, posypane mąką, kłaść jeden na drugi,a następnie ciąć w cieniutkie
paski;
Makaron ugotować
w osolonym wrzątku ( ok. 2 minuty);
7.Na talerze
kłaść porcje makaronu, pokrojoną w kostkę marchewkę z rosołu, posiekaną natkę
pietruszki i zalewać gorącym rosołem;
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.