Kąski aromatyzowane czosnkiem i anchois mają niesamowity smak, zawsze każdemu smakują i wszyscy proszą o przepis :)) Samo słowo "filieciki anchois" wiele moich znajomych przeraża, ale ja zwasze powtarzam, "nigdy nie probój ich samych, bo sie zrazisz ich smakiem i aromatem, ale jako dodatek do wielu dań, zwłaszcza mięs". Zapraszam..
Składniki:
1 pierś kurczaka
sól,pieprz do smaku
mąka do obtoczenia
2 ząbki czosnku
2 fileciki anchois
szczypta chilli
oliwa i masło pół na pół do smażenia
Wykonanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę (ok. 2,5 cm x 3 cm), doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mącę.
Czosnek i fileciki drobo posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła, dodać czosnek, fileciki, szczyptę chilli, podsmażyć razem chwilę, a następnie dodać kurczaka, smażyć po około 3-4 minuty każdej ze stron, na samym końcu można jeszcze dodatkowo posypać łyżką bułki tartej i jeszcze chwile zarumienić.
Podawać od razu. Pychota!!!
Smacznego!
Iwona
Pysznie i inspirująco..jak zawsze!
OdpowiedzUsuńlubię takie dania :) Pyszne i szybkie w wykonaniu. Fajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa dziewczyny :)
OdpowiedzUsuń