czwartek, 4 czerwca 2015

Super prosty - super pyszny przepis na kąski kurczaka



Dziś mam dla Was, przepis na kąski kurczaka, które robi się dosłownie w 15 minut, można je podawać na wiele sposobów, na sałacie, w bułce, z ziemniakami i surówką, w tortilli.. jednym słowem jak kto lubi.
Kąski aromatyzowane czosnkiem i anchois mają niesamowity smak, zawsze każdemu smakują i wszyscy proszą o przepis :)) Samo słowo "filieciki anchois" wiele moich znajomych przeraża, ale ja zwasze powtarzam, "nigdy nie probój ich samych, bo sie zrazisz ich smakiem i aromatem, ale jako dodatek do wielu dań, zwłaszcza mięs". Zapraszam..


Składniki:
1 pierś kurczaka
sól,pieprz do smaku
mąka do obtoczenia
2 ząbki czosnku
2 fileciki anchois
szczypta chilli
oliwa i masło pół na pół do smażenia

Wykonanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę (ok. 2,5 cm x 3 cm), doprawić solą i pieprzem, obtoczyć  w mącę.
Czosnek i fileciki drobo posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła, dodać czosnek, fileciki, szczyptę chilli, podsmażyć razem chwilę, a następnie dodać kurczaka, smażyć po około 3-4 minuty każdej ze stron, na samym końcu można jeszcze dodatkowo posypać  łyżką bułki tartej i jeszcze chwile zarumienić. 
Podawać od razu. Pychota!!!
Smacznego!
Iwona

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.