Składniki:
Na ciasto (ok. 10-12 sztuk):
250 g mąki
10 g drożdże świeże
100 ml mleko
50 ml woda
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy + oliwa do skropienia
Pozostałe:
rukola wg uznania
mozzarella wg uznania
pomidor wg uznania
kilka listków bazyli
2 łyżki oliwy z oliwek
sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuścić w mleku wymieszanym z wodą.
2.Do naczynia wsypać mąkę, dodać sól,cukier, oliwę i wlać drożdże, wymieszać i odstawic na 10 minut, po tym czasie wyrobić gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem na 1h do podwojenia objętości.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyciąć krążki o średnicy ok. 10 cm, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstawić na 1/2h przykrywając ściereczką lub folią spożywczą, po tym czasie naoliwionymi opuszkami palców zrobić dołki w krążkach, skropić oliwą, pozostawić je tak kolejne 15 minut.
4.W tym czasie rozgrzac piekarnik do 200 stopni, piec focaccine 15 minut.
5.Rukolę doprawić solą i wymieszać z oliwą.
6.Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem do smaku.
7.Przekroić krążki focacci wpoprzek na pół, nakładać rukolę, plaster pomidora, mozzarelli i listek bazyli.
Smacznego!
Iwona
świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szybką przekąske. Z pewnosci znajdą sie tutaj osoby, które nie mają czasu na gotowanie w domu. Dlatego ze swojej strony chciałbym Wam polecić catering dietetyczny https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-warszawa .
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń