niedziela, 7 czerwca 2015

Sandwich Caprese

W upalne dni, kiedy nie mam ochoty na gotowanie, często robię coś w rodzaju zimnego bufetu, sałatki, przekąski, każdy sobie sam nakłada i zajada do woli, to na co  ma ochotę. Jedną z cieszących się powodzeniem przekąsek jest "sandwich Caprese", a składa się on z mięciutkiej focacci, rukoli, mozzarelli, pomidora i listka bazyli, coś w rodzaju sałatki Caprese w kanapce :) Zapraszam..



Składniki:
Na ciasto (ok. 10-12 sztuk):
250 g mąki
10 g drożdże świeże
100 ml mleko
50 ml woda
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy + oliwa do skropienia
Pozostałe:
rukola wg uznania
mozzarella wg uznania
pomidor wg uznania
kilka listków bazyli
2 łyżki oliwy z oliwek
sól,pieprz do smaku
Wykonanie:

1. Drożdże rozpuścić w mleku wymieszanym  z wodą.
2.Do naczynia wsypać mąkę, dodać sól,cukier, oliwę i wlać drożdże, wymieszać i odstawic na 10 minut, po tym czasie wyrobić gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem na 1h do podwojenia objętości.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyciąć krążki o średnicy ok. 10 cm, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstawić na 1/2h przykrywając ściereczką lub folią spożywczą, po tym czasie naoliwionymi opuszkami palców zrobić dołki w krążkach,  skropić oliwą, pozostawić je tak kolejne 15 minut.
4.W tym czasie rozgrzac piekarnik do 200 stopni, piec focaccine 15 minut. 
5.Rukolę doprawić solą i wymieszać z oliwą. 
6.Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem do smaku.
7.Przekroić krążki focacci wpoprzek  na pół, nakładać rukolę, plaster pomidora, mozzarelli i listek bazyli.
Smacznego!
Iwona

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.