czwartek, 11 czerwca 2015

Podróż smaku z Apetiną II - Italia w 30 min


Dziś zabieram Was w symboliczną podróż smaku do Italii. Soczyste pomidory, pesto, rukola i ser to składniki, które kojarzą mi się tak bardzo z Włochami, że nie mogłam się powstrzymać by to właśnie one były protagonistami tego wpisu. Podczas gotowania cały dom był wypełniony  zapachem świeżych pomidorów, a serowa pianka z Apetiny i śmietanki dodała "tego czegoś", co sprawiło, że smakiem przeniosłam się do słonecznej Italii. Jednym słowem "dolce vita", wypełniona radością gotowania, smakiem i degustacją, nie tylko zupy, ale i życia :) Zapraszam...
Zupa krem ze świeżych pomidorów pod serową pianką






Składniki na 4 porcje:
1,5 kg dorodnych pomidorów
2 ząbki czosnku 
200 ml wywaru warzywnego do ewentualnego podlania 
masło do smażenia 
sól,pieprz do smaku
1 opakowanie serka Apetina pesto i rukola
200 ml śmietanki 30%
bazylia do dekoracji

Wykonanie:
1.Pomidory obierz ze skórki (najlepiej obiera się pomidory po zanurzeniu na chwilę  we wrzątku), wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
2.Na maśle zeszklij  czosnek drobno posiekany. Dodaj pomidory, dopraw solą,pieprzem do smaku i duś pod przykryciem około 15-20 minut. Następnie zmiksuj blenderem na krem, jeśli krem wydaje ci się zbyt gęsty, dodaj stopniowo wywar.
3.Serek i śmietankę umieść w naczyniu i ubij do puszystej konsystencji; Ubity serek przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego.
4. Nalewaj krem do szklanek lub talerzy do wysokości 3/4 naczynia i na wierzch kładź porcję ubitego serka; Ozdób dowolnie np. plasterkiem pomidora lub/i bazylią;
5.Podawaj np. z kromką zgrillowanego chleba;



Smacznego !

Iwona
30 minut z Apetiną

2 komentarze:

  1. Gazpacho! pyszna propozycja, idealna na wakacje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gazpacho owszem pychota, ale moja propozycja to zupa krem :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.