Dziś zabieram Was w symboliczną podróż smaku do Italii. Soczyste pomidory, pesto, rukola i ser to składniki, które kojarzą mi się tak bardzo z Włochami, że nie mogłam się powstrzymać by to właśnie one były protagonistami tego wpisu. Podczas gotowania cały dom był wypełniony zapachem świeżych pomidorów, a serowa pianka z Apetiny i śmietanki dodała "tego czegoś", co sprawiło, że smakiem przeniosłam się do słonecznej Italii. Jednym słowem "dolce vita", wypełniona radością gotowania, smakiem i degustacją, nie tylko zupy, ale i życia :) Zapraszam...
Składniki na 4 porcje:
1,5 kg dorodnych pomidorów
2 ząbki czosnku
200 ml wywaru warzywnego do ewentualnego podlania
masło do smażenia
sól,pieprz do smaku
1 opakowanie serka Apetina pesto i rukola
200 ml śmietanki 30%
bazylia do dekoracji
Wykonanie:
2 ząbki czosnku
200 ml wywaru warzywnego do ewentualnego podlania
masło do smażenia
sól,pieprz do smaku
1 opakowanie serka Apetina pesto i rukola
200 ml śmietanki 30%
bazylia do dekoracji
Wykonanie:
1.Pomidory obierz ze skórki (najlepiej obiera się pomidory po zanurzeniu na chwilę we wrzątku), wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
2.Na maśle zeszklij czosnek drobno posiekany. Dodaj pomidory, dopraw solą,pieprzem do smaku i duś pod przykryciem około 15-20 minut. Następnie zmiksuj blenderem na krem, jeśli krem wydaje ci się zbyt gęsty, dodaj stopniowo wywar.
3.Serek i śmietankę umieść w naczyniu i ubij do puszystej konsystencji; Ubity serek przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego.
4. Nalewaj krem do szklanek lub talerzy do wysokości 3/4 naczynia i na wierzch kładź porcję ubitego serka; Ozdób dowolnie np. plasterkiem pomidora lub/i bazylią;
5.Podawaj np. z kromką zgrillowanego chleba;
2.Na maśle zeszklij czosnek drobno posiekany. Dodaj pomidory, dopraw solą,pieprzem do smaku i duś pod przykryciem około 15-20 minut. Następnie zmiksuj blenderem na krem, jeśli krem wydaje ci się zbyt gęsty, dodaj stopniowo wywar.
3.Serek i śmietankę umieść w naczyniu i ubij do puszystej konsystencji; Ubity serek przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego.
4. Nalewaj krem do szklanek lub talerzy do wysokości 3/4 naczynia i na wierzch kładź porcję ubitego serka; Ozdób dowolnie np. plasterkiem pomidora lub/i bazylią;
5.Podawaj np. z kromką zgrillowanego chleba;
Smacznego !
Iwona
Gazpacho! pyszna propozycja, idealna na wakacje :)
OdpowiedzUsuńGazpacho owszem pychota, ale moja propozycja to zupa krem :)
Usuń