sobota, 27 czerwca 2015

Pavlova z kremem i truskawkami na słodki weekend

Dziś zapraszam Was na typowo letni deser, czyli blat bezowy, krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany oraz truskawki. Pavlovą robiłam " w gości", więc nie mogłam jej rozkroić do zdjęć, ale radość była wielka i każdy był zachwycony, więc tym razem musicie mi zaufać na słowo :)

Na bezę:  
4 białka,
 1 łyżka soku z cytyny, 
220 cukru (pół na pół puder i kryształ),
 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
Puszysty krem mascarpone: 
125 g serek maskarpone, 
250ml śmietanka 36%, 
cukier ok. 60g, 
cukier puder 20 g
4 żółtka,
3 łyżki likieru Amaretto;
*żółtka i serek w temp. pokojowej inaczej mogą się zważyć
Na wierzch:
150 g truskawek
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną i lśniącą pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier najpierw kryształ,potem puder,a pod koniec  sok z cytryny . Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną,wymieszać i wyłączyć mikser.
2.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować ołówkiem okrąg o średnicy 21-23 cm. Papier odwrócić na drugą stronę. Piekarnik rozgrzać do 130 stopni;
3. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg. W środku zrobić dołek, coś jak wulkan a boki zawinąć łyżką do góry.Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku  1,5h ( beza jest gotowa,gdy wierzch jest  kuruchy tak,że  lekko pęka i kruszy się po naciśnięciu); Spód bezowy zostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku .
4. W czasie gdy beza się piecze, żółtka ubić z cukrem na parze, dodać likier, gdy ostygną zmiksować z serkiem i wstawić do lodówki. 
5.Gdy beza ostygnie i  tuż przed podaniem ubić śmietankę z cukrem pudrem i zmiksować z kremem mascarpone, wyłożyć krem do środka bezy, udekorować truskawkami. Podawać od razu!
Słodkiego weekendu!
Iwona

2 komentarze:

  1. piękna, klasyczna Pavlova - królowa deserów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna! Nigdy nie jadłam takiej bezy, ale musi być pyszna :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.