Składniki:
150 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
1 czubata łyżeczka żelatyny
4-5 łyżki cukru pudru
szczypta ziaren prawdziwej wanilii
pół opakowania galaretki czerwonej
100 ml śmietanki 30 lub 36%
kilka biszkotów do ułożenia na dnie
kilka truskawek do dekoracji
Wykonanie:
Zagotuj ok. 50-60 ml wody, wyłącz źródło ciepła i dodaj żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia. Ser zmiksuj z połową śmietanki, wanilią i cukrem pudrem, połącz z zimną rozpuszczoną żelatyną; drugą połowę śmietanki ubij na sztywno i dodaj do masy serowej. Przygotuj formę lub pierścień cukierniczy o średnicy ok. 10-12 cm, na dnie ułóż kilka biszkoptów, zalej masą serową i wstaw do lodówki. W czasie kiedy masa serowa tężeje, przygotuj galaretkę z połowy porcji, wg instrukcji na opakowaniu (można nawet użyć troszeczkę mniej wody niż jest napisane), odstaw do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na wierzch masy serowej. Całość trzymaj w lodówce jeszcze 3-4 h. Następnie udekoruj truskawkami i się zajadaj :)))
Smacznego!
Iwona
Cudeńka :)
OdpowiedzUsuńoch, po prostu ślicznotki!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo za miłe słowa :)))
OdpowiedzUsuń