Składniki na około 3-4 porcje:
Na sos pomidorowy:
1/2 kg pomidorków
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 fileciki anchois
oliwa do smażenia
sól do smaku
szczypta chilli
Na kaszę:
2 szklanki kaszy
4 szklanki wody (wrzątek)
1/2 łyżeczki oliwy
szczypta soli
Wykonanie:
Czosnek, fileciki i natkę drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na pół. Rozgrzej odrobinę oliwy i dodaje posiekane składniki. Podsmaż razem kilka minut aż do zarumienienia czosnku i dodaj pomidorki, zmniejsz ogień do minimum, dopraw szczyptą chilli, około pół łyżeczki soli, przykryj pokrywką i duś około 20 minut.
W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną tj. cały czas mieszając podgrzej nasiona na suchej patelni kilka minut aż poczujesz unoszący się zapach prosa, a następnie przepłucz ją wrzątkiem kilka razy, następnie umieść kaszę w garnku, zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę soli i ½ łyżeczki oleju i gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut. Kaszę możesz przygotować również odrobinę wcześniej.
Nakładaj na talerze porcje kaszy, polej sosem pomidorowym i podawaj.
Smacznego
Iwona
świetna propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńdziekuję :)
OdpowiedzUsuń