wtorek, 26 maja 2015

Wiosna na talerzu

Po krótkiej przerwie związanej ze zdrowiem powracam z nowym, kolorowym i mega wiosennym przepisem. Zdrowa, pożywna zupka krem z groszku i chipsy z rzodkiewki, do tego bez, który teraz kwitnie niemalże wszędzie. Przepis tak łatwy, że robił go mój mąż :)  Zapraszam i smacznego!

Zupa krem z groszku cukrowego i awokado z chipsami z rzodkiewki i kwiatami bzu




Składniki (na około 4 porcje) :
400 g groszek cukrowy w strączkach 
1 dojrzałe awokado
1-1,2 litr bulion warzywny
1-2 szt  ząbki czosnku
1 łyżka masła do smażenia
kilka listków świeżej bazyli
5-6 rzodkiewiek
oliwa do skropienia
1 garść kwiatów bzu zbieranych z dala od dróg i zanieczyszczeń
sól do smaku
pieprz do smaku (lub szczypta chilli)
Wykonanie:
1. Strączki groszku wypłukaj, oczyść z ewentualnych twardych ogonków (te większe strączki można przekroić na pół (opcjonalnie));
2.Czosnek drobno posiekaj , podsmaż na maśle, dodaj groszek ( ze strączkami), zalej  bulionem i gotuj do miekkości, dopraw solą i pieprzem do smaku.
3.W tym czasie, umyj rzodkiewki, pokrój je w cieniutkie plasterki, rozłóż na blaszcze, posyp solą, skrop oliwą i wymieszaj, wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
4.Gdy groszek jest już miekki odłóż kilka całych strączków do dekoracji,reszte zmiksuj blenderem na krem;Wyłącz źródło ciepła.
5.Awokado obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kremu, dodaj również kilka listków bazylii, ponownie zmiksuj aż zupa uzyksa idealną aksamitność;
6.Zupę krem nalewaj na talerze, wierzch posyp chipsami z rzodkiewki, udekoruj strączkiem groszku i kwiatami bzu. Podawaj od razu, smacznego!

Iwona i Przemek



3 komentarze:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.