Zupa krem z groszku cukrowego i awokado z chipsami z rzodkiewki i kwiatami bzu
Składniki (na około 4 porcje) :
400 g groszek cukrowy w strączkach
1 dojrzałe awokado
1-1,2 litr bulion warzywny
1-2 szt ząbki czosnku
1 łyżka masła do smażenia
kilka listków świeżej bazyli
5-6 rzodkiewiek
oliwa do skropienia
1 garść kwiatów bzu zbieranych z dala od dróg i zanieczyszczeń
sól do smaku
pieprz do smaku (lub szczypta chilli)
Wykonanie:
1. Strączki groszku wypłukaj, oczyść z ewentualnych twardych ogonków (te większe strączki można przekroić na pół (opcjonalnie));
2.Czosnek drobno posiekaj , podsmaż na maśle, dodaj groszek ( ze strączkami), zalej bulionem i gotuj do miekkości, dopraw solą i pieprzem do smaku.
3.W tym czasie, umyj rzodkiewki, pokrój je w cieniutkie plasterki, rozłóż na blaszcze, posyp solą, skrop oliwą i wymieszaj, wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
4.Gdy groszek jest już miekki odłóż kilka całych strączków do dekoracji,reszte zmiksuj blenderem na krem;Wyłącz źródło ciepła.
5.Awokado obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kremu, dodaj również kilka listków bazylii, ponownie zmiksuj aż zupa uzyksa idealną aksamitność;
6.Zupę krem nalewaj na talerze, wierzch posyp chipsami z rzodkiewki, udekoruj strączkiem groszku i kwiatami bzu. Podawaj od razu, smacznego!
Iwona i Przemek
Apetycznie podana :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze pysznie i danie i zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa <3 :)
Usuń