Składniki
250 g mąki
150 g cukru
3 jajka
150 g jogurtu naturalnego (jeden mały kubeczek)
120 ml rozpuszczonego, ostudzonego masła
skórka z 1 cytryny
sok z poąówki cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilkanaście świeżych truskawek (najlepsze są te małe, gdyż mają mniej wody w sobie i więcej smaku)
Wykonanie:
1.Ubić całe jaja z cukrem na puszystą pianę.
2.Następnie cały czas ubijając dodać w następującej kolejności reszte składników:
- najpierw masło,
-potem skórkę i sok z cytryny,
- jogurt,
- a na samym końcu mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia;
3.Przelać do formy, na wierzchu ułożyć w rzędach truskawki i piec ok 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed wyłaczeniem wykonań próbę suchego patyczka. Jeśli patyczek wbity w ciasto po wyjęciu jest suchy- ciasto gotowe, jeśli nie kontynuować pieczenie jeszcze kilka minut i ponownie wykonać próbę.
4.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić świeżymi truskawkami;
4.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić świeżymi truskawkami;
Smacznego!
Iwona
Wilgotne i z truskawkami- pyszności! :)
OdpowiedzUsuńtakie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziewczyny dziękuję za tyle miłych słów <3 :))))) płonę rumieńcem :))))))
OdpowiedzUsuń