czwartek, 28 maja 2015

Proste ciasto jogurtowe z truskawkami

Co roku czekam na truskawki, na pyszne koktaile, dżemy, lody, kompoty i ciasta z nimi. Najpyszniejsze dla mnie są te najprostsze, jak ciasto drożdżowe, jogurtowe czy biszkoptowe. Dziś ciasto jogurtowe, bardzo łatwe, wilgotne, a w nim zanurzone pyszne truskawki... Zapraszam..


Składniki
250 g mąki
150 g cukru
3 jajka
150 g jogurtu naturalnego (jeden mały kubeczek)
120 ml rozpuszczonego, ostudzonego masła
skórka z 1 cytryny
sok z poąówki  cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilkanaście świeżych truskawek (najlepsze są te małe, gdyż mają mniej wody w sobie i więcej smaku)

Wykonanie:
1.Ubić całe jaja z cukrem na puszystą pianę. 
2.Następnie cały czas ubijając dodać w następującej kolejności reszte składników: 
- najpierw masło,
-potem skórkę  i sok z cytryny,
- jogurt, 
- a na samym końcu mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia; 
3.Przelać do formy, na wierzchu ułożyć w rzędach truskawki i piec ok 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do  180 stopni. Przed wyłaczeniem wykonań próbę suchego patyczka. Jeśli patyczek wbity w ciasto po wyjęciu jest suchy- ciasto gotowe, jeśli nie kontynuować pieczenie jeszcze kilka minut i ponownie wykonać próbę.
4.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić świeżymi truskawkami;

Smacznego!
Iwona

4 komentarze:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.