Z tego miejsca pragnę podziekować Jodusze Kuchennej (mam nadzieje, że dobrze odmieniłam) za mega pyszny przepis i inspirację. Blog perełka, komplementy!!!!
A teraz do dzieła :)
Składniki na ok. 2 porcje po 4 pieczarki:
8 dużych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego sera żółtego ( użyłam wędzony górski)
masło do smażenia
pęczek natki pietruszki
150-200 g mielonej cielęciny
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta, sezam, jajko do panierki;
Wykonanie:
Pieczarki oczyściłam, następnie usunełam korzonki i łyżeczką wyjełam blaszki. Blaszki i korzonki drobniutko posiekałam. Na patelni rozgrzałam odrobine masła, dodałam posiekany czosnek, podsmażyłam chwilę i dodałam blaszki i ogonki, dodałam posiekaną natkę (dużo natki:)), doprawiłam solą, przykryłam pokrywką i pozwoliłam grzybom się zarumienić na śrdednim ogniu, raz na jakiś czas mieszając. Następnie wyłączyłam źródło ognia i pozostawiłam do wystygnięcia.
Ostygnięte podsmażone grzyby, połączyłam z mielonym mięsem, serem żółtym, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Jajko roztrzepałam i dodałam do mięsa około 2 łyżki, resztę zostawiłam do panierki. Mięso ze składnikami dobrze wyrobiłam, a następnie wypełniłam pieczarki nieco ponad kapelusz ( jeśli zostanie wam odrobinę mięsa i nie zmieści się do pieczarek można uformować pulpecika i usmażyć jak kotleta mielonego). Napełnione pieczarki obtoczyłam w jajku i bułce tartej wymieszanje z sezamem, a następnie smażyłam ze wszystkich stron na średnim ogniu. Osuszyłam z nadmiaru oleju na ręcznikach papierowych. Przed podaniem odczekałam 10 minut, by ewentualne soki mięsne "uspokoiły" się :) By przełamać smak smażonego, zrobiłam do nich najzwyklejszą sałatę z winegretem z oliwy i octu jabłkowego domowego i kilku pomidorków. Było mega pysznie!!!! Polecam!!!!!!
Dziękuję i smacznego!!!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.