3 torebki melisy
800 ml wody
400 g truskawek
2 limonki
cukier do smaku
Wykonanie:
Wodę zagotowałam i zaparzyłam melisę przez około 10 minut pod przykryciem, odstawiłam do schłodzenia;
Truskawki zmiksowałam blenderem na puree i odrobinę dosłodziłam cukrem, następnie przelałam je do formy silikonowej do pralinek w kształcie serca, wstawiłam do zamrażalnika by uzyskać truskawkowe kostki lodu. Wycisnełam sok z jednej limonki, drugą pokroiłam w plastry. Zimną melisę wymieszałam z sokiem i dodałam plasterki limonki, a następnie zamrożone puree z truskawek w kształcie serc. Wymieszałam i podałam. W miarę upływu czasu truskawkowe serca rozmrażają się i uwalniają orzeźwiający smak truskawek na melisowym tle. Coś pysznego! Polecam!!!
Smacznego orzeźwienia!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.