niedziela, 31 maja 2015

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Dzisiejszy dzień umila nam czekoladowa rozkosz z truskawkami. 




Ciasto mocno czekoladowe przełożone kremem z serka mascarpone i owocami - pychota!!! Zapraszam..


Składniki ( w temperaturze pokojowej):
Na ciasto:
150 g czekolady gorzkiej,
2 łyżki kakao,
 80 g cukru, 
100 g masła,
 130 g mąki, 
3 jajka, 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
Na krem:
1 żółtko
3 łyżki cukru
250 g serek mascarpone
1 łyżka likieru Masala
300 g truskawek + do kilka dekoracji

Wykonanie:
Czekolady rozpuścić na parze, ostudzić i wymieszać z przesianym przez sitko kakao. Masło rozetrzeć na puszystą masę z cukrem.Następnie dodać ostudzoną lecz jeszcze płynna czekoladę oraz rum. Mieszająć dodawać do masy czekoladowej po 1 żółtku. Z białek ubić sztywną pianę. Połaczyć ją z masą czekoladową delikatnie mieszając. Na samym końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Przełożyć do keksówki i piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czekoladowy placek dobrze wystudzić, a następnie przekroić wzdłóż na pół.
Krem: żółtko ubić z cukrem na parze, dodać likier i cały czas miksując dodać serek mascarpone; truskawki pokroić w kosteczkę i połączyć z kremem.
Przekrojony placek przełożyć kremem i wstawić do lodówki na min. 2h. Porzed podaniem posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować truskawkami;

Miłej niedzieli 
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.