Serowe kuleczki w korzennym syropie
Składniki:
150 g mąki
pszennej + do podsypania
50 g mąki ryżowej
150 g serka
twarogowego
2 łyżki
skondensowanego mleka
1 łyżeczka
proszku do pieczenia lub sody
½ l oleju do
smażenia
½ laski wanili
2 ziarna
kardamonu
50 ml likieru amareto
½ łyżeczki
cynamonu
imbir szczypta
150 g cukier
150 ml woda
Wykonanie:
Wodę, cukier,
wanilię,kardamon, imbir, cynamon umieść w rondelku i gotuj aż do uzyskania
gęstego syropu,na samym koncu dodaj likier, wyłącz źródło ciepła, pozostaw do
ostudzenia; Mąki, serek, mleko, proszek wymieszaj ze sobą, dodaj 50 ml
ostudzonego syropu, zagnieć ciasto i uformuj małe kulki o średnicy ok.2cm. Olej
rozgrzej do temp. 180 stopni, smaż kulki po 2-3 minuty każdej ze stron. Kulki
odsącz z oleju na ręczniku papierowym.Podgrzej lekko pozostały syrop. Podawaj
kulki obficie polane syropem, można też je lekko naciąć w poprzek i wypełnić
bitą śmietaną lub ulubionym dżemem; Smacznego!
Iwona
oooo, podobają mi się!
OdpowiedzUsuńpodobne robiłam, w syropie cukrowym. bodajże zwały się pączkami indyjskimi.