piątek, 13 lutego 2015

Serowe kuleczki w korzennym syropie

Jeśli zostały Wam po łtustoczwartkowych szaleństwach  pączki serowe, mini oponki lub inne mini poczusie, można wykorzystać je jeszcze raz nasączając syropem i stworzyć "nowy" deser, a jeśli nie możecie skorzystać z przepisu i zrobić serowe kuleczki bez okazji. Zapraszam i smacznego!

Serowe kuleczki w korzennym syropie

Składniki:
150 g mąki pszennej + do podsypania
50 g mąki ryżowej
150 g serka twarogowego
2 łyżki skondensowanego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
½ l oleju do smażenia
½ laski wanili
2 ziarna kardamonu
50 ml likieru amareto
½ łyżeczki cynamonu
imbir szczypta
150 g cukier
150 ml woda
Wykonanie:

Wodę, cukier, wanilię,kardamon, imbir, cynamon umieść w rondelku i gotuj aż do uzyskania gęstego syropu,na samym koncu dodaj likier, wyłącz źródło ciepła, pozostaw do ostudzenia; Mąki, serek, mleko, proszek wymieszaj ze sobą, dodaj 50 ml ostudzonego syropu, zagnieć ciasto i uformuj małe kulki o średnicy ok.2cm. Olej rozgrzej do temp. 180 stopni, smaż kulki po 2-3 minuty każdej ze stron. Kulki odsącz z oleju na ręczniku papierowym.Podgrzej lekko pozostały syrop. Podawaj kulki obficie polane syropem, można też je lekko naciąć w poprzek i wypełnić bitą śmietaną lub ulubionym dżemem; Smacznego!

Iwona

1 komentarz:

  1. oooo, podobają mi się!
    podobne robiłam, w syropie cukrowym. bodajże zwały się pączkami indyjskimi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.