poniedziałek, 16 lutego 2015

Pyszna zapiekanka makaronowa - pieczarki i żółty ser


Dziś przepis na  zapiekankę makaronową z pieczarkami i żółtym serem. Bardzo pyszny i treściwy obiad. Wygląda na pracochłonny, ale w sumie nie zeszło mi dłużej niż 1h, a potem tylko pieczenie i zajadanie :) Polecam i smacznego!




Składniki na 2 porcje:
Na makaron:
mąka pszenna semolina 100 g
jajko 1 szt
sól szczypta
oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki
Na farsz:
pieczarki ok. 10  szt
ulubiony ser żółty 100  g
natka pietruszki pęczek
czosnek 2 ząbki
masło do smażenia
sól, pieprz do smaku
serek mascarpone 100 g (można też użyć śmietanki)
parmezan starty do posypania
Na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
ok. 300 ml mleka
sól,pieprz, gałka muszkatałowa do smaku
 Pozostałe:
parmezan starty Lubię Nie lubię
masło kilka listków
 Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotować makaron : jajko rotrzepać z solą, oliwą i połączyć z mąką, wyrabiać kilka minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta; Owinąć folią i włożyć na 30 min do lodówki;
Gdy ciasto odpoczywa przygotować farsz: pieczarki pokroić w plasterki, natkę i czosnek posiekać; Na patelni rozgrzać odrobinę masła, dodać czosnek, pieczarki, natkę, doprawić solą i pieprzem do smaku i smażyć do zarumienienia;
Gdy pieczarki są już gotowe dodać serek mascarpone i mieszać aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie wyłączyć źródło ciepła;
Równocześnie zrobić sos beszamelowy: z masła i mąki zrobić zasmażkę, następnie cały czas mieszając wlewać powoli mleko, kontynuując mieszanie doprowadzić do wrzenia, następnie wyłączyć źródło ciepła i doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku;
Ciasto na makaron wyjąć z lodówki i rozwałkować na cieniutki placek ( ok. 2-3 mm)
W dużym garnku umieścić 2-3 l wody i doprowadzić do wrzenia, obgotować  w niej płat makaronu w całości 1 minutę. Potem przelać zimną wodą; Obgotowany płat makaronu rozłożyć na papierze do pieczenia lub na ściereczce i posmarować cienką warstwą beszamelu; Następnie wyłożyć pieczarki i posypać parmezanem; Ser żółty pokroić w kostkę i wyłożyć na warstwę pieczarek;
Całość zwinąć w rulonik i kroić w ślimaczki o szerokości ok. 3-4 cm Slimaczki makaronowe układać w naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekania; Wierzch polać resztą beszamelu; Posypać parmezanem oraz kilkoma listkami masła i zapiec ok. 30-35 minut w 200 stopniach; 

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.