Dziś przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami i żółtym serem. Bardzo pyszny i treściwy obiad. Wygląda na pracochłonny, ale w sumie nie zeszło mi dłużej niż 1h, a potem tylko pieczenie i zajadanie :) Polecam i smacznego!
Składniki na 2
porcje:
Na makaron:
mąka pszenna
semolina 100 g
jajko 1 szt
sól szczypta
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki
Na farsz:
pieczarki ok. 10 szt
ulubiony ser
żółty 100 g
natka pietruszki pęczek
czosnek 2 ząbki
masło do smażenia
sól, pieprz do
smaku
serek mascarpone
100 g (można też użyć śmietanki)
parmezan starty do
posypania
Na sos
beszamelowy:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
ok. 300 ml mleka
sól,pieprz, gałka
muszkatałowa do smaku
Pozostałe:
parmezan starty
Lubię Nie lubię
masło kilka
listków
Wykonanie:
W pierwszej
kolejności przygotować makaron : jajko rotrzepać z solą, oliwą i połączyć z
mąką, wyrabiać kilka minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta; Owinąć folią i
włożyć na 30 min do lodówki;
Gdy ciasto
odpoczywa przygotować farsz: pieczarki pokroić w plasterki, natkę i czosnek
posiekać; Na patelni rozgrzać odrobinę masła, dodać czosnek, pieczarki, natkę,
doprawić solą i pieprzem do smaku i smażyć do zarumienienia;
Gdy pieczarki są
już gotowe dodać serek mascarpone i mieszać aż do uzyskania kremowej
konsystencji. Następnie wyłączyć źródło ciepła;
Równocześnie
zrobić sos beszamelowy: z masła i mąki zrobić zasmażkę, następnie cały czas
mieszając wlewać powoli mleko, kontynuując mieszanie doprowadzić do wrzenia,
następnie wyłączyć źródło ciepła i doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku;
Ciasto na makaron
wyjąć z lodówki i rozwałkować na cieniutki placek ( ok. 2-3 mm)
W dużym garnku umieścić
2-3 l wody i doprowadzić do wrzenia, obgotować w niej płat makaronu w całości 1 minutę. Potem
przelać zimną wodą; Obgotowany płat makaronu rozłożyć na papierze do pieczenia
lub na ściereczce i posmarować cienką warstwą beszamelu; Następnie wyłożyć pieczarki
i posypać parmezanem; Ser żółty pokroić w kostkę i wyłożyć na warstwę
pieczarek;
Całość zwinąć w
rulonik i kroić w ślimaczki o szerokości ok. 3-4 cm Slimaczki makaronowe
układać w naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekania; Wierzch polać resztą
beszamelu; Posypać parmezanem oraz kilkoma listkami masła i zapiec ok. 30-35
minut w 200 stopniach;
Smacznego!
Można jeść oczami!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń