czwartek, 12 lutego 2015

Pączki - sprawdzony przepis II


Tłusty czwartek to już dziś! Pączki koniecznie muszą być! Zapraszam Was zatem na  puszyste i lekkie jak piórko pączusie !!! Uwaga - znikają z prędkością światła :)




Składniki:
Z podanych składników wychodzi około 20 szt
500 g mąka 
250 ml mleka,
6 szt żółtka,
40 g drożdże,
10 ml spirytusu,
50 g masła,
6  łyżek cukru,
olej do smażenia,
200 g marmolada różana do wypełnienia pączków lub budyń
Wykonanie:
1.Drożdze wraz z łyżką mąki i 1 łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku.Odstawić na kilka minut aż rozczyn "ruszy",a na jego wierzchu pojawi się pianka.
2.Zółtka ubić z resztą cukru na puszysty kogel mogel.
3.Do przesianej mąki wlać rozczyn z drożdzy i ubite żółtka, wyrabiać ok 10-15 minut.Pod koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz spirytus.
4.Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w miejsce ciepłe, chronione od przeciągów.
5.Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice. Odgazować;.
6.Rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać szklanką krążki.
7.Krążki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośniecia (ok.40 minut).
8.Rozgrzać olej do temperatury 180 -190 stopni.
9.Wrzucać krążki na gorący olej i smażyć z obydwu stron na brązowy kolor.
10.Tak usmażone pączki można wypełnić budyniem lub marmoladą. W tym celu napełnić rękaw cukierniczy np. marmoladą i odpowiednią końcówką wbijać się w dowolne miejsce na białej obwódce pączków i wciskać porcję dżemu/budyniu itp.
11.Posypać cukrem pudrem.

Smacznego i pączkowego Tłustego Czwartku!
Iwona

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.