poniedziałek, 3 listopada 2014

Ciasto z czarnej marchwi na drugie śniadanie, podwieczorek i nie tylko

Ciasto z czarnej marchwi
      Dziś bardzo prosty w wykonaniu, przepis na ciasto z czarnej marchwi. Wszyscy w domu, od małego do najstarszego je  uwielbiają, a ja chyba najbardziej. Uwielbiam te rzadkie poranki, kiedy nikogo nie ma w domu, rodzinka w pracy i w przedszkolu, a ja mogę zaznać chwili relaksu z tą słodkością przy kawie, ale nie martwcie się oni  też zabrali swoją porcję na II śniadanie :) 
Ciasto doskonale się przechowuje, można je zrobić wieczorem, a mimo to na drugi dzień zyskuje na smaku, łatwo się kroji i przenosi, brak jakichkolwiek kremów czy dżemów sprawia, że można wyciągnąć je z torebki i zajadać się nim w każdym miejscu, dyskretnie i bez obawy, że nam coś na bluzkę spadnie i plama gotowa. Czy to w domowym zaciszu, w pracy, w szkole czy przedszkolu kawałeczek ciasta marchewkowego zawsze się idealnie sprawdza, a do tego myśl, że jest ono pełne zdrowej, czarnej marchwi.. ach.. jestem w niebie! Nie dość, że słodkie, to jeszcze zdrowa wersja! Czego więcej chcieć od drugiego śniadania?


Ciasto z czarnej marchwi

Składniki:
350 g czarna marchewka
250 g mąka pszenna
3 jajka całe
150 g cukru (można dać mniej lub więcej, jak kto lubi)
160 ml olej kukurydziany ( można też użyć rzepakowy czy sojowy)
sok i skórka z połówki pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:
1.Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce na najmniejszych oczkach;
2.Jajka w temp. pokojowej ubijamy z cukrem na puszystą  masę.
3.Dolewamy olej cały czas miksując.
4.Następnie dodajemy skórkę i sok z pomarańczy;
5.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo startą marchew.
6.Na samym końcu mąkę mieszamy z proszkiem i sodą i dodajemy stopniowo do ciasta.
7.Formekę  (28 x18 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Dla pewności jednak warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
8.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, kroimy i zajadamy :))
Smacznego!!!



Iwona

10 komentarzy:

  1. Z czarnej marchwi? Nigdy takiej nie próbowałam. Pycha wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w życiu nie jadłam czarnej marchewki.. gdzie można taką dostać? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem w warzywniaku, częściej w Makro, raz widziałam w hipermarkecie Auchan, narazie jest rzadkością, więc najlepiej zakupić nasionka i wyhodować własną, jeśli sie ma taką możliwość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiś czas temu kupiłam fioletową marchewkę, ale ciemny kolor miała tylko z wierzchy, w środku była pomarańczowa. Muszę przyznać, że troszkę się rozczarowałam...
    Ciacho wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest kilka odmian czarnej marchewki, ta z pomarańczowym środkiem też jest bardzo zdrowa, jest bardziej rozpowszechniona, gdyż łatwiejsza w uprawie i bardziej odporna na choroby :)

      Usuń
  5. U mnie czarnej marchwi jest jak na lekarstwo, czyli praktycznie brak, ale będę się rozglądać, bo ciasto wygląda super, jak czekoladowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie widziałam nigdy takiej marchwi, ale ciasta z warzywami uwielbiam, ostatnio buraczane wiedzie u mnie prym!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeżeli chodzi o drugie śniadanie to jest ono dla mnie bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Przeważnie przygotowuję je sobie w domu i zabieram do pracy. Do przenoszenia jedzenia używam najczęściej specjalnego lunchboxa, który kupiłem swego czasu na https://duka.com/pl/akcesoria-kuchenne-i-barowe/przechowywanie-zywnosci/pojemniki-na-zywnosc-i-lunchboxy. Takie pudełko śniadaniowe idealnie spełnia swoją rolę i pozwala na przechowywanie żywności poza domem. Dzięki szczelnemu zamknięciu pokarmy zawarte w lunchboxie pozostają świeże przez długi okres czasu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.