sobota, 4 października 2014

Prosty chleb na zakwasie ( przepis + filmik )


Dawno mnie tu nie było, zbyt dużo obowiązków na głowie, ale wraz z dłuższymi wieczorami obiecuję nadrobić zaległości :) Dziś mam dla Was, bardzo prosty, pyszny, chleb na zakwasie, polecam zwłaszcza początkującym domowym piekarzom. Ten chlebek przygotowuję bardzo często, gdyż jest bardzo delikatny, smaczny, komponuje się doskonale ze wszystkim; Mąki pszenne stosuje różne, czasem je mieszam ze sobą pół na pół, staram się by choć połowa mąki była z dużą zawartością białka, dzieki czemu ma piękne dziury, oczywiście podstawa to porządne wyrobienie ciasta, musi być naprawdę gładkie i elastyczne oraz składanie ciasta, które zapewnia mu piękną strukturę. Zapraszam do oglądania i częstowania się :)



Ps. Z góry przepraszam za brak dzwięku i średnią jakość, ale używam starego kompaktu do nagrywania, mam jednak nadzieje, że zawarty w filmiku materiał przybliży Wam jak zrobić ten pyszny chlebek.




Składniki:
1 szklanka zakwasu pszennego*
500 g mąka pszenna chlebowa ( typ 720 lub pół na pół 720 i 450, lub pół na pół manitoba i 450)
300 ml woda
5g sól

* Do wypieku możesz użyć również zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej mąką pszenną.
Ja wieczorem wyjmuje 2 łyżki zakwasu z lodówki dokarmiam ok. 100 g mąki pszennej, dolewam 100-150 ml wody i na rano mam szklankę aktywnego zakwasu; Wykonanie:
1.Zakwas połącz z wodą.
2.Rozpuszczony zakwas wlewaj powoli do naczynia z mąką, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą zawartość naczynia wyłóż na posypany mąką blat i zacznij wyrabiać ciasto. W połowie wyrabiania dodaj sól. U mnie wyrabianie ręczne trwa około 15-20 minut zanim ciasto uzyska konsystencję idealnie gładką i lśniącą.
3.Wyrobione ciasto przykryj naczyniem lub folią spozywczą i ściereczką, pozostaw na blacie na 1h.
4.Po tym czasie delikatnie rozwałkuj ciasto na prostokąt i złóż do środka brzegi ( jak na ciasto francuskie), następnie obróć ciasto o 90 stopni i również złóż brzegi do środka; tak złożone ciasto pozostaw ponownie pod przykryciem na 1h, po tym czasie ponownie powtórz składanie i ponownie pozostaw na 1h, w sumie należy składać ciasto 2 razy w odstępach po 1h;
5.Gdy minie 1h od ostatniego składania delikatnie rozwałkuj lub rozklep rękami ciasto na prostokąt i zaczynając od jednego z brzegów zacznij rolować ciasto w ten sposób formując podłużny bochenek. Pozostaw na papierze do pieczenia, przykryte sciereczką lub folią na 2h do wyrośnięca.
6.Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z opcją parowania lub tuz przed włożeniem chleba wrzuc na dno piekarnika kilka kostek lodu i spryskaj scianki wodą.
7.Zrób nacięcia na wierzchu chlebka i wstaw do piekarnika, piecz 10 min w 250, 10 min w 230 stopni i 20 minut w 200 stopniach; Jesli lubisz chrupiącą skórkę możesz dodatkowo suszyc chleb 10 minut w 190 stopni, zostawiając drzwiczki lekko uchylone, po tym czasie chlebek wyjąć i studzic;

Smacznego!

Iwona

2 komentarze:

  1. dzisiaj rozpoczynam hodowlę zakwasu:) a potem upiekę swój pierwszy własny chleb-mam nadzieję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłem chleb z Twojego przepisu Iwonko , wyszedł rewelacyjny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.