niedziela, 20 lipca 2014

Pierś w salsie tuńczykowej,doskonała na upały i rodzinne przyjęcia

Dziś mam dla Was danie, które zachwyci niejedno podniebienie, a jego koszt nie jest wygórowany. Rozpływająca się w buzi, duszona pierś kurczaka, podana w salsie na bazie tuńczyka i majonezu, a do tego garść orzeźwiających i przełamujących smak czerwonych porzeczek. Podawane na zimno, a co za tym idzie idealne na upały, ale nie tylko, wykładając je na jeden duży półmisek doskonale nadaje się na różnego rodzaju przyjecia rodzinne. Nic tylko przygotować wcześniej, a potem cieszyć się gotowym posiłkiem z lodówki. 
W takie upały jak dziś, takie danie zrobiło nam przyjemność, przygotowałam je wcześnie rano, dzieki czemu nie musiałam stać przy palnikach w godzinach szczytu, potem tylko wyciągnełam z lodówki i zaserwowałam! Pychota i przyjemność! Zapraszam!



Składniki na 2 porcje:
2 szt pierś kurczaka
150 ml białe wino wytrawne
1 cebula
1 gałązka seleru naciowego
1 marchewka
olej do smażenia
sól,pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
100 g tuńczyk w oleju
2 filieciki anchois
150 g majonez (użyłam domowego)
1/2 szklanki czerownych porzeczek
300 ml  gorąca woda
Wykonanie:
1.Pierś oczyść z ewentualnych błonek,kostek itp, opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym.
2.Warzywa ( cebula, marchewka, seler) drobno posiekaj.
3.Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, obsmaż piersi na dużym ogniu z każdej ze stron.
4.Dodaj warzywa i smaż jeszcze razem 1-2 minuty, zalej całość białym winem i doprowadź do jego odparowania;
5.Zmniejsz ogień, zalej całość gorącą wodą, dopraw do smaku, przykryj pokrywką i duś 30 minut.
6.Po tym czasie wyjmij  piersi  i pozostaw je do ostudzenia, wywar przelej przez sito i również ostudź.
7.Przygotuj salsę:  tuńczyka odsącz z oleju i razem z filecikami anchois umieścić w małym naczyniu, następnie za pomocą blendera zmiksuj na krem, dodaj majonez i dolewając stopniowo ostudzony wywar doprowadź salsę do kremowej konsystencji, dopraw ewentualnie do smaku podług siebie;
8. Ostudzone piersi pokrój wpoprzek na półcentymetrowe plasterki, na talerz wyłóż kilka łyżek salsy, na nią połóż pokrojoną pierś kurczaka, następnie polej obficie wierzch salsą, posypyp natką pietruszki i rozsyp porzeczki. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1h do lodówki. Po tym czasie danie gotowe! 



Smacznego!
Iwona

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.