niedziela, 1 czerwca 2014

Prosta rolada z truskawkami

Truskawkowy szał czas zacząć, na początek coś prostego i pysznego - rolada biszkoptowa z serkiem mascarpone i truskawkami. Nic dodać, nic ująć, tylko rozkoszować się letnim smakiem truskawek. Zapraszam..

Składniki:
Na roladę:
3 szt jajka M
35 g mąka pszenna
35 g mąka ziemniaczana
1 łyżka soku z cytryny
50 g cukier
Na krem (składniki powinny byc w temp.pokojowej):
1 żółtko
70 g cukier
250 g serek mascarpone
1-2 łyżki likieru Marsala lub Amaretto
100-200 g truskawki
Wykonanie:
1.Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wraz z sokiem z cytryny i cukrem; Następnie dodawać stopniowo po 1 żółtku cały czas miksując do połączenia się składników. Mąki przesiać przez sito i dodać do masy białkowej, wymieszać ruchem od dołu do góry drewnianą łyżką.
2.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Ciasto biszkoptowe rozsmarować na grubość ok. 1-2 cm na dużej płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec 15 minut.
3.Wyjąć ciasto biszkoptowe na blat, przykryć wierzch wilgotną ściereczką i jeszcze gorące zrolować wraz z papierem do pieczenia i ściereczką, pozostawić tak do ostudzenia.
4.W tym czasie żółtko ubić z cukrem na puszysty kogel mogel, dodać likier (opcjonalnie) i cały czas miksując dodać serek mascarpone. Mieszać aż do uzyskania gęstego, puszystego kremu.
5.Truskawki opłukać,wysuszyć, pozybyć się szypułek i pokroić w małą kostkę.
6.Otworzyć ostygnięte ciasto biszkoptowe i pokryć go warstwą kremu z serka mascarpone, następnie ułożyć warstwę pokrojonych truskawek.Ponownie zrolować roladę z kremem i truskawkami,wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.W celach dekoracyjnych można wierzch rolady polać syropem z truskawek (opcjonalnie);
7. Po tym czasie rolada gotowa do spożycia, kroić i podawać. Smacznego!


        Wszystkiego dobrego, smacznego i samych radosnych chwil w ten wyjątkowy Dzień !
                                                 Bo w każdym z nas jest dziecko...
Iwona

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.