czwartek, 19 czerwca 2014

Pizzerinki z młodą papryką i parmezanem

Mundialowe spotkania przed TV w pełni, emocje siegają zenitu, a przy tym wszystkim przydałoby się coś przegryź; dziś polecam Wam proste w przygotowaniu i bardzo gustowne mini pizzerinki z młodą papryką i szczyptą parmezanu. Częstujcie się  :)





Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki
10 g drożdże świeże
100 ml mleko
50 ml woda
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
Pozostałe:
200 g papryka zielona młoda
2-4 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
parmezan do posypania
oliwa do skropienia
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuścić w mleku wymieszanym  z wodą.
2.Do naczynia wsypać mąkę, dodać sól,cukier, oliwę i wlać drożdże, wymieszać i odstawic na 10 minut, po tym czasie wyrobić gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem na 1h do podwojenia objętości.
3.W tym czasie oczyścić papryki i obsmażyć je na oliwie z czosnkiem ok. 5 minut,doprawić solą i pieprzem.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyciąć krążki, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstawić na 1/2h przykrywając ściereczką lub folią spożywczą, po tym czasie naoliwionymi opuszkami palców zrobić dołki w krążkach, na środek kłaść obsmażone papryki lekko przyciskając, posypać parmezanem i skropić oliwą, pozostawić je tak kolejne 15 minut.
5.W tym czasie rozgrzac piekarnik do 200 stopni, piec pizzerinki 15 minut. Gotowe!


Smacznego!

Iwona

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.