niedziela, 25 maja 2014

Wieprzowina w sosie szałwiowo-śmietanowym

Czasem jest tak, że ukochany zwłaszcza przez mężczyzn kotlet schabowy czy mielony nam się zwyczajnie znudził i nie wiadomo co nowego przygotować na obiad by było równie smaczne, aromatyczne, a zarazem klasycznie. Jeśli czasem tak jak ja szukacie inspiracji na mięsny obiad w roli głównej zapraszam na przepis..
Wieprzowina w sosie szałwiowo-śmietanowym


Składniki:
wieprzowina 500 g (ze schabu lub z łopatki)
cebula 1 szt mała
bulion 300-400 ml
wino Marsala secco 50 ml
śmietanka 150 ml słodka np.30%
szałwia świeża kilka listków
sól do smaku
mąka do obtoczenia
olej i masło  do smażenia
Wykonanie:
1.Mięso pokroić w średnią kostkę (ok. 3cm x3cm); Doprawić solą i pieprzem do smaku;Obtoczyć w mące;
2.Na patelnie wlać odrobinę oleju oraz odrobinę masła, dodać liście szałwi;
3. A następnie dodać mięso  i obsmażyć do zarumienienia mięsa;
4.Posiekać cebulkę i dodać ją w połowie smażenia mięsa (żeby
się nie przypaliła);
5.Obsmażone mięso podlać alkoholem i doprowadzić do jego odparowania;
6.Następnie zalać mięso bulionem i śmietanką.Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu
około 1h; Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba;
7.Przed podaniem sos przefiltrować przez sitko; Nakładać mięso na talerze i
polewać sosem;
Smacznego!

Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.