wtorek, 8 kwietnia 2014

Tarta Mimoza

Wiosna w pełni, więc dziś wiosenny wypiek. Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu. Prosta tarta z kremem waniliowym i cytrynowym wierzchiem z biszkoptu. Zapraszam!


 Składniki:
Ciato kruche
mąka 200 g
żółtka 2 szt
cukier 70 g
masło 120 g
woda zimna 2 łyżki
Krem:
mleko 250 ml
żółtka 2 szt
laska wanilii 1/4 szt
mąka (najlepiej kukurydziana) 25 g
cukier 70 g
Dodatkowo:
biszkopt jasny 200 g
sok z cytryny 100 ml
woda 100 ml
cukier 20 g
nalewka cytrynowa 10 ml
Wykonanie:
1.Zimne masło, mąkę, żółtka, cukier i 2 łyżki zimniej wody zagnieść razem do połączenia składników;
2 Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1h;
3.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm-1 cm;
4.Formę o średnicy 23-25 cm posmarować masłem,obsypać mąką i wyłożyć ją ciastem;Ponakuwać widelcem;
Następnie wyłożyć środek papierem do pieczenia, obciążyć nasionami fasoli lub ryżu. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić formę i piec ok. 30- 40 min. Ostatnie 10 minut wyjąć papier z obciążeniem (z nasionami fasoli) i kontynować pieczenie bez obciążenia tarty;
5.Przygotować krem: mleko z wanilią zagotować; żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, połowę gorącego mleka waniliowego wlać do ubitych żółtek używając sitka, cały czas energicznie mieszając dodać mąkę, a następnie resztę mleka...
6.Naczynie z jajkami i mlekiem postawić spowrotem na źródło ciepła i na małym ogniu doprowadzić do zgęstnienia (wrzenia). Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia (raz na jakiś czas mięszać krem);
7.Przygotować poncz do nasączenia biszkoptu: wodę, sok z cytryny, cukier doprowadzić do wrzenia, następnie wyłączyć źródło ciepła i dodać nalewkę cytrynową (opcjonanie);
8.Biszkopt okroić z ciemniej części wierzchu, tak by została sama jasna część. Nasączyć go obficie wcześniej przygotowanym cytrynowym ponczem, a następnie pokroić w malutką kostkę;
8.Upieczony i wystudzony spód tarty wypełnić zimnym kremem waniliowym;
9.Na wierzch ułożyć warstwę asączonego ponczem i pokrojonego w kostkę biszkopta;Schłodzić 1-2h
Smacznego!

Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.