Składniki:
100 g zakwas
pszenny
mąka z pszenicy
durum 540 g
2 łyżczki soli
1 łyżeczka miodu
woda ( 60 ml, 60
ml i 220 ml)
Wykonanie:
1.Wieczorem:
zakwas wymieszać z 60 ml wody i 120 g mąki, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc;
2.Rano: do zaczynu dodać ponownie 120 g mąki i 60 ml wody, wymieszac i odstawić na 3 h;
3.Po tym czasie dodać miód, wodę (220 ml), resztę mąki ( 300g) i wyrabiać aż ciasto bedzie gładkie i powstanie siatka glutenowa. Ciasto jest bardzo luźne dlatego wyrabiać w naczyniu; W połowie wyrabiania dodać sól;
4.Po tym czasie wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i zagniatając brzegi do srodka utworzyć kule z ciasta;
zakwas wymieszać z 60 ml wody i 120 g mąki, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc;
2.Rano: do zaczynu dodać ponownie 120 g mąki i 60 ml wody, wymieszac i odstawić na 3 h;
3.Po tym czasie dodać miód, wodę (220 ml), resztę mąki ( 300g) i wyrabiać aż ciasto bedzie gładkie i powstanie siatka glutenowa. Ciasto jest bardzo luźne dlatego wyrabiać w naczyniu; W połowie wyrabiania dodać sól;
4.Po tym czasie wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i zagniatając brzegi do srodka utworzyć kule z ciasta;
Miskę pokryć
ściereczką, obsypać ściereczke obficie mąką, włożyć do środka ciasto chlebowe i
odłożyć do następnego dnia do lodówki (przykryć folią spożywczą);
5.Na następny dzień
wyjąć ciasto z lodówki i pozostawic w temp. pokojowej 4 h; Po tym czasie rozgrzać
piekarnik do 240; 6.Sciereczke z ciastem wyjąc, i bardzo delikatnie pomagając sobie ściereczką uformować rulonik ( ruchem jak na strudel ), nie zgniatac ciasta, tylko delikatnie uformować rulonik i zsunąć ze sciereczki na papier do pieczenia, by nie zgnieść pęcherzyków powietrza, które przez tyle godzin wyrastały w lodówce. Zrobic kilka nacięć na wierzchu, i włożyć od razu do piekarnika. Tuz przed włozeniem chlebka naparować piekarnik wrzucając na dno kilka kostek lodu lub za pomocą spryskiwacza z wodą. Piec 10 minut w 240 stopniach, następnie 10 w 220 i 20min w 200 stopniach. Studzic na kratce.
Smacznego!
Iwona
Domowy chleb jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńwspaniały! Sama ciągle piekę chleby, więc wypróbuję koniecznie :)
OdpowiedzUsuńCudo! Zapisuję do zrobienia :)!
OdpowiedzUsuńwspaniały chleb!
OdpowiedzUsuń