poniedziałek, 10 marca 2014

Rumowy kęs


Dziś przepis z resztek, które często zostają po weekendzie; U mnie to było tak, że robiłam własne ciasto francuskie do parówek i zostało go dosyć dużo, upiekłam, dorobiłam biszkopt, który obficie nasączyłam pączem rumowym, całość połączyłam dżemem morelowym i złożyłam w całość; Uważam, że wyszło całkiem fajnie. Zarówno pącz, jak i środek można dowolnie modyfikować wg tego co macie pod ręką. Zapraszam..


Składniki (orientacyjne):
300 g ciasto francuskie,
150 g biszkopt,
do posmarowania dżem morelowy,
500 ml woda,
250 g cukier,
10 g skórka pomarańczowa,
10 g skórka z cytryny,
100 ml rum,
do posypania cukier puder,
Do dekoracji:maliny;

Wykonanie:
1.Ciasto francuskie upiec na złoty kolor wg przepisu na opakowaniu lub (jeśli domowe) ok. 15-20 minut w 200 stopniach; Jeśli pojawiły się "napompowane płaty ciasta" zgnieść je delikatnie;Wystudzić;
2.Biszkopt i ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty 4cmx4cm;
3.Wodę, cukier, skórki z pomarańczy i cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut, następnie wyłączyć źródło ciepła, dodać rum i ostudzić;
4.Dżem morelowy lekko podgrzać z odrobiną wody tak by można było go rozprowadzać pędzelkiem;
5.Formować ciasteczka: 1 kwadrat ciasta francuskiego przy pomocy pędzelka posmarować dżemem morelowym, kłaść na niego kawałek biszkopta i obficie nasączyć go syropem cytrusowo-rumowym (można też kawałki biszkopta zanurzać w syropie, ale trzeba to robić bardzo szybko,żeby zbytnio nie przesiąkł), wierzch biszkopta posmarować dżemem i kłaść kwadrat ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem i ozdobić maliną; I tak aż do wykończenia składników;
Smacznego!


Uwagi: biszkopt można zastąpić biszkoptem orzechowym lub migdałowym lub innym ciastem,które np. zostało z poprzednich dni, ważne by dobrze je nasączyć syropem by było mokre;

Miłego tygodnia
Iwona

3 komentarze:

  1. Ciasto wygląda bardzo ładnie, a jak sądzę połączenie smaków daje ciekawy efekt. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się Twój blog nominowałam go do Liebster Blog. Po szczegóły zapraszam do mnie na mojepasje-mojswiat.blogspot.com Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.