niedziela, 16 lutego 2014

Pizza faszerowana eskarolą

Eskarola to sałata z rodziny cykoriowatych, a co za tym idzie odznacza się lekką goryczką w smaku. Ten lekko gorzki smak ma wielu przeciwników, jak i zwolenników, ja osobiście lubię ten retrosmak. 
Eskarolę cieżko znaleźć, najcześciej jest uprawiana przez "małych", lokalnych zwolenników cykoriowatych, czasem jednak można ją znaleźć na targu, choć częściej w międzynarodowych sieciach handlowych jak Auchan, Carrefour czy Lidl. Najlepiej jednak zasiać ją sobie samemu ( nie wymaga dużego wkładu pracy, ani miejsca, jak to z sałatami bywa i zawsze jest na wyciągniecie ręki); Można ją też zastąpić z powodzeniem sałatami typu cykoria, endywia, radicchio czy jarmuż;
Ja eskarolę czy inne cykoriowate sałaty zawsze obgotowuje 2 minuty w osolonym wrzątku, dzieki czemu goryczka lekko łagodnieje. 
Dziś mam dla Was przepis na pizzę, trochę niespotykaną, bo faszerowaną. Jest to pizza typowa dla regionu Lazjum i Kampania we Włoszech. Pizzę ta jest już troche zapomniana, najcześciej robiona w domowych pieleszach czy malutkich trattoriach, a wszystko to dlatego, że jest dużo pracy z farszem. Umycie liść po liściu kilkunastu główek eskaroli to żmudna praca, a sałata po ugotowaniu zmniejsza swą objętość o conajmniej połowę. Dlatego pizza ta stała się raczej drogim rarytasem niż rozpowszechnioną pysznością. Orginalną pizzę z eskarolą miałam przyjemność spróbować podczas wakacji w małej pizzeri w Rzymie, połowa takiej pizzy kosztowała aż 10 euro, jednak smak niezapomniany. Była tak pyszna, że od pierwszego ugryzienia wiedziałam, że kiedyś ją zrobię również w moim domu. Dziś po kilku podejściach zapraszam Was na już doprowadzony do perfekcji przepis! Smacznego!


 Pizza Faszerowana Eskarolą*
* zamiast eskaroli można również użyć następujące sałaty: endywia,cykoria,radicchio lub jarmuż;


Składniki:
Na pizzę:
300 g mąka
150-160 ml letnia woda
15 g drożdże świeże
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
1 łyżka smalcu
Na farsz:
2 główki sałaty eskarola
2 łyżki kapary z zalewy
4 fileciki anchois
2 ząbki czosnku
oliwa exta vergin do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
1 laska białej kiełbasy (można pominąć);
Do posmarowania wierzchu:
1 łyżka mleka
1 łyżka oliwy extra vergin
Wykonanie:
1.Przygotować ciasto na pizzę: drożdże rozpuścić w letniej wodzie, do wody dodać również sól i cukier, (będą równomiernie rozprowadzone w cieście). Rozpuszczone drożdże połączyć z mąką, dodać łyżkę smalcu, a następnie przejść do ręcznego wyrabiania aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (ok.15 min). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięca;
2.Przygotować farsz: eskarolę dokładnie oczyścić, usunąć zwiędłe liście, dokładnie wypłukać; Sałatę obgotować 2 minuty w osolonym wrzątku, a następnie odcedzić, poczekać aż wystygnie i bardzo dobrze odcisnąć z wody;
Czosnek, kapary, fileciki anchois drobno posiekać ( fileciki i kapary najpierw opłukać zimną wodą by pozbyć się nadmiaru soli);
Eskarolę odciśnietą z wody pokroić na grubsze części; Czosnek,filieciki,kapary i eskarolę podsmażyć na oliwie ok. 15 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku;
Pod koniec smażenia można również dodać kawałki białej kiełbasy (opcjonalnie);Wyłączyć źródło ciepła;
3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką ( nie wyrabiać tylko wyłożyć), podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej ( ta większa pójdzie na dno pizzy, a ta mniejsza na wierzch); Obydwie części ciasta rozwałkować na cienki placek(placki nie muszą być idealnie okrągłe, gdyż bedą zawijane boki); Wiekszą cześć za pomocą wałka przenieść do okrągłej formy posmarowanej oliwą;
4.Na formę pokrytą pierwszym-większym plackiem wyłożyć farsz z eskaroli, przykryć drugim-mniejszym plackiem i idąc w tym samym kierunku łączyć i zwijać obydwa brzegi do środka; Wierzch ponakłuwać widelcem, a na środku zrobić dziurkę-tkz.kominek;
Tak przygotowaną pizzę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut "do ruszenia";
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni;
5. W szklance lub na talerzyku roztrzepać 1 łyżkę oliwy i mleka, przygotować pędzelek do smarowania wierzchu;
6. Tuż przed włożeniem pizzy do piekarnika posmarować wierzch roztrzepaną oliwą z mlekiem;
7. Piec 30-40 minut ( do równomiernego zarumienienia wierzchu i boków);




Smacznego!
Z pozdrowieniami
Iwona


Jak zawsze przepis Krok Po Kroku możecie obejrzeć na moim profilu DS - tutaj


2 komentarze:

  1. Rewelacja! Zapoluję na jarmuż i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny farsz, świetne ciasto i dekoracja, brawo!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.