środa, 19 lutego 2014

Aromatyczne żeberka w sosie pomidorowym

Dziś bardzo prosty przepis na aromatyczne żeberka w sosie pomidorowym. Soczyste, mięciutkie, odchodzące od kości mięso zanurzone w sosie pomidorowym, który nabrał wyjątkowego smaku podczas duszenia, jednym słowem niewiele pracy, duża dawka smaku! Zapraszam..
Żeberka w sosie pomidorowym

Składniki:
300-400 g żeberka wieprzowe,
1 szt marchew,
1 gałązka seler naciowy,
1 szt cebula,
150-200 ml wino białe wytrawne,
400 ml  pomidory z puszki lub passata pomidorowa,
sól do smaku,
pieprz do smaku ,
2 ząbki czosnku,
1 szt liść laurowy,
olej do smażenia,

Wykonanie:
1.Marchewkę, seler i cebulę drobno posiekać, podsmażyć chwilę na 2 łyżkach oleju;
2.Dodać żeberka i obsmażyć je ze wszystkich stron;Dodać również czosnek;
3.Następnie podlać winem i na dużym ogniu przekręcając żeberka odczekać do odparowania, następnie zmniejszyć ogień do minimum;
4.Zalać żeberka passatą pomidorową, dodać liść laurowy, doprawić solą,pieprzem do smaku i dusić 1h pod przykryciem na malutkim ogniu, przekręcając od czasu do czasu żeberka ;
5.Gotowe żeberka nakładać na talerze i polewać sosem pomidorowym, jeśli zostanie Wam sos można go również użyć do makaronu lub do polenty;
Smacznego!

Iwona

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.