poniedziałek, 6 stycznia 2014

Zakręcona Czekoladowa Drożdżówka

Czekoladowa drożdżówka, o której wspominałam Wam wczoraj właśnie powstała! 
Jest delikatna, puszysta, a w smaku zdecydowana! Jestem z niej bardzo zadowolona, choć muszę przyznać, że ten wypiek kosztował mnie wiele precyzji, cierpliwości i oczekiwania! Jednak końcowy efekt wizualny, jak i smakowy jest  wart każdej poświęconej jej chwili! Zapraszam..

Drożdżówka czekoladowa
Składniki:
Na zaczyn: 35g mąka typ 650, 25 ml mleko,1 g swieżych drożdży,
Na water roux: 15 g mąka, 70 ml woda;
Na ciasto: zaczyn, water roux, 250 g mąka typ 650 lub manitoba,100 ml mleko, 6 g swieżych drożdży,
1 szt żółtko jaja, 70 g cukier,szczypta sóli,
Na czekoladowe wnętrze:20 g typ 650 mąka, 1 szt białko, 50 g cukier, 20 g gorzkie kakao Wedel, 15 g czekolada gorzka Wedel,10 g masło lub margaryna,szczypta sóli;
Wykonanie:
1.Wieczorem w przed dzień robienia drożdżówki wymieszać składniki na zaczyn ( patrz składniki), zostawić w temperaturze pokojowej na około 1-2 h, a następnie wstawić na noc do lodówki (przykryć folią aluminiową);
2.Następnego dnia od razu wyjąć zaczyn z lodówki by doprowadzić temperaturę zaczynu do pokojowej;
3.Zrobić czekoladową część ciasta: do rondelka wsypać kakao, wodę,cukier, szczypte soli- zagotować; Zdjąć z ognia; W miseczce wymieszać widelcem białko z mąką aż uzyska się konsystencję ciasta naleśnikowego, dodać do kakaowej masy, wymieszać i postawić spowrotem na ogniu, mieszać aż do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta ptysiowego; Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i czekoladę, mieszać aż do idealnego połączenia się, odstawić do lodówki;
4.Zrobić water roux - mąkę wymieszać z dorobiną wody, lekko podgrzać, dolewając resztę wody, w takiej formie podgrzewać aż do uzyskania temperatury 65-70 stopni; Odstawić do wystygnięcia;
Rady/uwagi: water roux to lekko zaparzona mąka,dodając ją do ciasta drożdzowego pozwala ciastu bez użycia tłuszczy dłużej być swieżym.
Oczywiście jeśli nie ma takiej potrzeby i drożdżówka zniknie w mgnieniu oka, można ominąć ten punkt;
5.Zrobić ciasto drożdżowe: drożdże rozpuścić w mleku; do pojemnego naczynia wsypać mąkę, cukier, zółtko, sól, zaczyn zrobiony poprzedniego wieczoru, drożdże z mlekiem oraz water roux;
Wyrabiać dosyć długo ( mi zeszło ręcznie około 30 minut)aż ciasto będzie jednolite, gładkie, lśniące i elastyczne; Gdyby zbyt kleiło się podsypać odrobiną mąki, ale starać się jak najmniej;
Naczynie posmarować tłusczem ( np. olejem),z wyrobionego ciasta utworzyć kulę i przykrywając folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
6.Wyrośnięte ciasto wyłożyć ba blat obsypany mąką, rozwałkować, na środku rozsmarować cienko (1-3 mm) czekoladową masę odstawioną wcześniej do wystygnięcia; Boki złożyć do środka;
Następnie przekręcić ciasto o 90 stopni i rozwałkować wzdłuż lini łączącej konce złożonego ciasta. Rozwałkowane boki ponownie złożyć do środka, a ciasto wstawić na 15 minut do lodówki;
Składanie, rozwałkowywanie, lodówka powtórzyć jeszcze 2 razy ( praktycznie tak jakby się robiło ciasto francuskie);
Za trzecim rozwałkowaniem, ciasta nie składać już, tylko zwinąć w rulonik; Przeciąć wzdłuż środek,ale nie do końca, zostawić końce rulonika w całości;
Przecięty rulonik ciasta przekręcić wokół własnej osi;
Wstawić do keksówki pokrytej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości 7.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na jego dnie ułożyć foremke z wodą, by utrzymać odpowiednią wilgotność podczas pieczenia; Wstawić wyrośnięte ciasto, piec 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40 -45 minut ( do suchego patyczka); W trakcie pieczenia sprawdzić czy wierzch sie zbyt nie przyrumienił, gdyby tak było przykryć kawałkiem foli aluminiowej;
Po upieczeniu studzić na kratce, a następnie posypać cukrem pudrem;



Smacznego!
Iwona

Ps. Jak zawsze trudniejsze przepisy staram się fotografować krok po kroku, choć powiem szczerze, że między wagą, mąką, zagniataniem, studzeniem, wałkowaniem czy smarowaniem, zdjęcia robiłam w pośpiechu, starałam się jednak ująć każdy krok przygotowywannia drożdżówki, a efekty znadziecie na moim profilu DS - drożdżówka kpk tutaj

7 komentarzy:

  1. Nasz smak z dzieciństwa :) Twój wypiek wygląda ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała,wypieki drożdżowe uwielbiam.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. W przekroju wygląda po prostu genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. powstała i to jaka powstała! piękna, cudowna, idealna wręcz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie dodaję Twojego bloga na moją listę ulubionych, bo po prostu czytasz w moich kulinarnych myślach :-) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.