poniedziałek, 13 stycznia 2014

Jabłka pieczone z jagodami Goji

Po świątecznej obżerce postanowiłam postawić na dietetyczne desery, jednym z nich są jabłka pieczone. Smaczne, pachnące i wypełnione różnymi dodatkami. 
Dziś z jagodami goji...

Składniki:
4 szt jabłka, 1/4 szklanki jagody goji, 4 łyżeczki soku z malin, cukier brązowy do posypania, do skropienia wino białe;
Wykonanie:
1.Połowę jagoód namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na 30 minut;
2.Jabłka umyć, osuszyć i odciąć górną część " z ogonkiem", wydrążyć gniazda nasienne;Końcem noża naciąć skórkę jabłek w połowie wysokości na około wpoprzek, co zapobiegnie zniekształcaniu się podczas pieczenia;
3.Do środka każdego jabłka wlać odrobinę soku z malin, dodać suszone jagody, a na wierzch te wcześniej namoczone;
4.Tak wypełnione jabłka posypać cukrem;
5.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni;
6.Jabłka przełożyć do foremki w której bedą pieczone, skropić białym winem i piec w zależności od wielkości od 25 do 35 minut; Podawać na ciepło;

Smacznego!
Iwona

1 komentarz:

  1. Wyglądają cudownie, no i w ogóle bardzo fajna kompozycja na zdjęciu :)

    Pozdrawiam,
    Asia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.