niedziela, 29 grudnia 2013

Ziemniaczanka w imprezowym wydaniu, czyli gorąca zupa na Sylwestra

Ziemniaczankę/ kartoflankę prawie każdy zna. Jest to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa na bazie ziemniaków. I choć zupie o tak wiejskiej nazwie na przyjeciach bywać nie wypada, to ja właśnie zamierzam ją podać jako jedno z ciepłych dań na imprezie sylwestrowej. Myślę, że miło zaskocze gości swoiskim smakiem w eleganckim wydaniu, a wy?
Ziemniaczanka z chipsem z bekonu

Składnik na  ok.6 porcji: 2 ząbki czosnku, masło do smażenia (lub olej), 1 szt papryczka chili, 1-1,5  litr rosół drobiowy lub wywar warzywny, 100 g boczek wędzony (może być w plasterkach), 500-700 g ziemniaki, sól do smaku , pieprz świeżo mielony do smaku, olej do smażenia chipsów;
Wykonanie: 
1.Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać i zeszklić na maśle ( najlepiej klarowanym);
2.Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do szklących się na maśle warzyw; Smażyć razem kilka minut ( 5-10);
3.Po tym czasue zalać ziemniaki rosołem lub wywarem warzywnym i gotować do miekkości.
5.Gdy ziemniaki są miekkie, sprawdzić jeszcze czy w smaku zupka jest dobrze doprawiona, jeśli nie,doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować całość blenderem; Wyłaczyć źródło ciepła;
6.Boczek pokroić w cienkie plastry, owinąć w spiralę na długiej wykałaczce i usmażyć na "chrupiąco"lub zapiec w piekarniku ( jak Wam jest wygodniej); 

7. Zupę można przygotować wcześniej, wieczorem tylko podgrzać i usmażyć (lub upiec) chipsy z boczku, nalewać zupę w szklanki, wkładać po chipsie i podawać.

Ps.Jeśli macie dużą ilość szklanek do nalania, by wszystko szło sprawnie można pomóc sobie lejkiem, wtedy nie ma problemu z chlapaniem i pobrudzeniem szkła;

Udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku 2014!!!
Iwona

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.