Składniki:
100 g suszonych owoców ( figi lub śliwki), 100 g orzechów włoskich (lub mieszanych np. migdały, laskowe itp), 50 g orzeszków pini, 50 g rodzynki , 50-100 ml grappa , 200 g mąka, 2 jajka , 100 g masło, 100 g cukier, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml mleko ;
Wykonanie:
1.Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie na kilkanaście minut.
2.Suszone owoce, orzechy i orzeszki drobno posiekać.
3.Rodzynki odsączyć z wody, połaczyć z posiekanymi owocami i orzechami, a nastąpnie zalać grappą i odstawić na kilka minut.
4.W tym samym czasie ucierać masło z cukrem do puszystej konsystnecji, dodać stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko.
5.Na samym końcu dodać do ciasta odsączone z alkoholu owoce i orzechy.
6.Wymieszać dokładnie i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
Smacznego!
Iwona
Nie mam grappy. Co mogę dać zamiast tego?
OdpowiedzUsuńmożesz użyć jakiegoś innego charterystycznego alkoholu np. brandy
OdpowiedzUsuńA może być wódka orzechowa?
Usuńtak; myślę,że będzie świetnie komponować się z bakaliami;
UsuńO takim jeszcze nie słyszałam. Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na ciasto.
OdpowiedzUsuń