poniedziałek, 9 grudnia 2013

Zelten - bożonarodzeniowe ciasto z Tyrolu

Grudzień to czas przygotowań do długo wyczekiwanych Swiąt Bożego Narodzenia, czas prezentów, planowania menu, zakupów, sprzątania i wielu innych czynności, które sprawią, że święta będą wyjątkowe. Jeśli macie ochotę przygotować coś innego niż zawsze zapraszam Was na typowo bożonarodzeniowe ciasto z Tyrolu. Przygotowuje się go tradycyjnie ze  składników dostępnych w zimie od wieków, czyli suszonych owoców, migdałów, orzechów włoskich i pini. Bardzo proste, aromatyczne „dolce secco”. 



Składniki: 
100 g suszonych owoców ( figi lub śliwki), 100 g orzechów włoskich (lub mieszanych np. migdały, laskowe itp), 50 g orzeszków pini, 50 g rodzynki , 50-100 ml grappa , 200 g mąka, 2 jajka , 100 g masło, 100 g cukier, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml mleko ;
Wykonanie:
1.Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie na kilkanaście minut. 

2.Suszone owoce, orzechy i orzeszki drobno posiekać. 
3.Rodzynki odsączyć z wody, połaczyć z posiekanymi owocami i orzechami, a nastąpnie zalać grappą i odstawić na kilka minut. 
4.W tym samym czasie ucierać masło z cukrem do puszystej konsystnecji, dodać stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko. 
5.Na samym końcu dodać do ciasta odsączone z alkoholu owoce i orzechy. 
6.Wymieszać dokładnie i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). 




Smacznego!
Iwona

6 komentarzy:

  1. Nie mam grappy. Co mogę dać zamiast tego?

    OdpowiedzUsuń
  2. możesz użyć jakiegoś innego charterystycznego alkoholu np. brandy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może być wódka orzechowa?

      Usuń
    2. tak; myślę,że będzie świetnie komponować się z bakaliami;

      Usuń
  3. O takim jeszcze nie słyszałam. Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.