Dziś jeden z najpiękniejszych dni w roku - Wigilia Bożego Narodzenia! Ostatnie przygotowania do wieczerzy, każdy chodzi zabiegany lecz uśmiechnięty, a wieczorem kiedy świeci pierwsza gwiazdka ulice pustoszeją, tysiące światełek rozświetla okna domów, gdzieniegdzie słychać odgłos kolędników! Tak, to jeden z najbardziej magicznych wieczorów w roku.
Wigilijne wieczerze zazwyczaj są bardzo obfite, według tradycji na stole powinno znaleźć się 12 potraw, a wśród nich kompot z suszu dla lepszego trawienia. Więc tak jak tradycja każe, zapraszam Was dziś na taki właśnie kompot z suszu.
Korzystając z okazji pragnę życzyć Wam Wesołych, Rodzinnych i Niezapomnianych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas wypełni radość, uśmiech, życzliowość, wybaczenie, odpoczynek i najpyszniejsze świąteczne przysmaki!
Składniki:
300 g suszone
jabłka,200 g suszone śliwki, 100 g suszone gruszki, 1 szt pomarańcza
miód do smaku,
3-5 szt goździki, 1 szt kora cynamonu,sok z jednej cytryny;
Wykonanie:
1.Suszone owoce
opłukać, a następnie zalać wodą (ok.3l)w dużym garze - odstawić na 1-2h;
2.Po tym czasie
doprowadzić całość do wrzenia, dodać cynamon, miód (3-4 łyżki do smaku), korę
cynamonu, sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok.30 minut;
3.Pod sam koniec
gotowania dodać wcześniej sparzoną wrzątkiem i pokrojoną w plastry pomarańczę;
4.Wyłączyć źródło
ciepła, wystudzić i podawać;
Smacznego!
Iwona
w tym roku i u mnie zagościł :]
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!