wtorek, 24 grudnia 2013

Wigilijny kompot z suszu

Dziś jeden z najpiękniejszych dni w roku - Wigilia Bożego Narodzenia! Ostatnie przygotowania do wieczerzy, każdy chodzi zabiegany lecz uśmiechnięty, a wieczorem kiedy świeci pierwsza gwiazdka ulice pustoszeją,  tysiące światełek rozświetla okna domów, gdzieniegdzie słychać odgłos kolędników! Tak, to jeden z najbardziej magicznych wieczorów w roku. 
Wigilijne wieczerze zazwyczaj są bardzo obfite, według tradycji na stole powinno znaleźć się 12 potraw, a wśród nich kompot z suszu dla lepszego trawienia. Więc tak jak tradycja każe, zapraszam Was dziś  na taki właśnie kompot z suszu.

Korzystając z okazji pragnę życzyć Wam Wesołych, Rodzinnych i Niezapomnianych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas wypełni radość, uśmiech, życzliowość, wybaczenie, odpoczynek i najpyszniejsze świąteczne przysmaki!


Składniki:
300 g suszone jabłka,200 g suszone śliwki, 100 g suszone gruszki, 1 szt pomarańcza
miód do smaku, 3-5 szt goździki, 1 szt kora cynamonu,sok z jednej cytryny;
 Wykonanie:
1.Suszone owoce opłukać, a następnie zalać wodą (ok.3l)w dużym garze - odstawić na 1-2h;
2.Po tym czasie doprowadzić całość do wrzenia, dodać cynamon, miód (3-4 łyżki do smaku), korę cynamonu, sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok.30 minut;
3.Pod sam koniec gotowania dodać wcześniej sparzoną wrzątkiem i pokrojoną w plastry pomarańczę;
4.Wyłączyć źródło ciepła, wystudzić i podawać;

Smacznego!
Iwona

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.