piątek, 13 grudnia 2013

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

Wigilijny barszcz z uszkami czy grzybowa z łazankami ? Jeszcze kilka lat wstecz odpowiedziałabym "oczywiście, że barszcz". Jednak od dwóch lat zmieniłam wigilijne menu na postną zupę grzybową. Za tym wyborem przemówił fakt, że zupa grzybowa jest troszeczkę lżejsza od barszczu z uszkami, dzięki czemu kolejne potrawy z uginającego się od wigilijnych pyszności stołu znikają o wiele szybciej i nikt po postnej zupce nie mówi "już nie mogę"; Jest łatwa w przygotowaniu, nie wymaga umiejętności  robienia zakwasu buraczanego, a przy tym równie smaczna, co tradycyjna; Jednym słowem idealna zupa wigilina  dla zapracowanych! Zapraszam..
Zupa grzybowa
Składniki: makaron łazanki* ok. 200 g, suszone prawdziwki 150g, wywar warzywny 1-1,5l, 1 mała cebulka, 2łyżki oleju do smażenia, sól i pieprz do smaku;
Wykonanie:
1.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na całą noc.
2.Namoczone grzyby pokroić w cieniutkie plasterki;Wody nie wylewać;
3.Cebulkę posiekać i podsmażyć delikanie na oleju, dodać posiekane grzyby, po 2-3 minutach zalać wywarem warzywnym oraz dodać wodę z moczonych grzybów;
4.Gotować na małym ogniu ok 45 minut; Doprawić solą i pieprzem do smaku;
5.Ugotować makaron łazanki al dente, na każdy talerz kłaść porcję makaronu i zalać chochelką zupy grzybowej; Jeśli nie lubicie czystej zupy grzybowej można ją również zabielić szklanką śmietany, oczywiście zależy to od indywidalnych upodobać smakowych i tradycji;
*Łazanki - można zakupić gotowy makaron lub zrobić własny kilka dni wcześniej i podsuszyć w piekarniku;
Składniki: 300 g mąki, 1 jajko, ok.100-150 ml wody, szczypta soli;
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko i zacząć wyrabiać wlewając powolutku wodę; Zagniatać kilkanaście minut,następnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na cieniutki placek (1-2 mm) i pokroić w paski, a nastąpnie pod skos w romby o wielkości najbardziej przez was lubianej, u mnie ok 1,5cm x 1,5 cm; Podsypać mąką by się nie sklejały, a następnie suszyć w piekarniku rozgrzanym do temperatury 30-50 stopni, raz na jakiś czas przekręcając łazanki. Tuż przed podaniem gotować w osolonym wrzątku al dente (3-5 minut);

Smacznej Wigilii i Wesołych Swiąt Bożego Narodzenia!
Iwona

1 komentarz:

  1. Mnie do grzybowej namówił mąż, u mnie w domu zawsze zaczynało się od barszczu :) teraz robię i barszcz i zupę grzybową :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.