piątek, 20 grudnia 2013

Tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką z pomarańczy

Świąteczny klimat z każdą chwilą czuć coraz bardziej. W każdym sklepie zakupy umilają świąteczne kolendy i pastorałki, ulice rozświetlają magiczne światełka choinek, na prywtnych posesjach i balkonach uśmiech wywołują wspinający się św. Mikołaje...  w moim domu też już  pachnie świętami, pomarańcza i wanilia unoszą się w powietrzu od piekącego się sernika, każdego roku ten sam - mocno pomarańczowy i pełen rodzynek ! Nasz ulubiony! Zapraszam na kawałek!




Składniki: 1 kg tłustego twarogu, 170 g masła (50 g do herbatników i 120g do sernika),
250 g cukru, 8 jajek, 150 ml śmietanki 36%, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1/4 laski wanilii, 150 g rodzynek, 2 pomarańcze ekologiczne, 150 g dowolne herbatniki,cukier puder do dekoracji;
Wykonanie:
1.Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jedną pomarańczę sparzyć wrzątkiem i osuszyć, a następnie odkroić cieniutko pomarańczową skórkę i drobno ją posiekać. Laskę wanili otworzyć i za pomocą noża zebrać ziarna. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Włączyć piekarnik na 180°C.
2.Formę (o średnicy ok.26 cm) wysmarować  masłem i obsypać bułką tartą. Herbatniki zmiksować blenderem połączyć z 50 g roztopionego masła, wyłożyć do formy, uformować równomierny spód i zapiec w piekarnikiu 5 minut.
3.Odzielić żółtka jaj od białek. Białka odstawić do lodówki na później. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, ciągle mieszając, stopniowo dodawać twaróg, śmietankę a następnie dodać ziarna wanilii, skórkę pomarańczową, roztopione masło (120 g),a na końcu mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
4. Białka wyjąć z lodówki, ubić ze szczyptą soli  na sztywną pianę, wymieszać z masą serową do równomiernego połączenia się. Rodzynki wcześniej namoczone w wodzie obtoczyć w mące, dodać do masy serowej i wymieszać.
5. Na wcześniej przygotowaną formę ze spodem herbatnikowym wylać masę serową i piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
6.Ostudzony sernik posypać  cukrem pudrem i udekorować dowolnie drugą pomarańczą (opcjonalnie);


Sernik tradycyjny

Smacznego i 
Wesołych Swiąt Bożego Narodzenia!
Iwona

3 komentarze:

  1. Tradycyjny najlepszy i w tym roku również zagości na naszym stole! Wyszedł Ci przepiękny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie! przypomina mi sernik mojej Mamy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.