niedziela, 1 grudnia 2013

Torcik ziemniaczany

Dziś przysmak rodem z Włoch, torcik ziemniaczany o wdzięcznej nazwie gattò; Proste i smaczne wydanie dania z ziemniaków. Zapraszam do degustacji..



Składniki: 1,5kg ziemniaki,100 g  masło, 2 szt całe  jajka,1 szt żółtko, 80g parmezan starty, 30g pecorino (opcjonalnie), mały pęczek pietruszki, sól i pieprz do smaku, 100 g szynka gotowana, kilka listków bazylii,do posypania bułka tarta, 100 g mozzarella, 100 g wędzony ser zółty;
Wykonanie:
1.Ziemniaki obierz ze skórki, ugotuj do miekkości, odcedź wodę i gorące utłucz z masłem, parmezanem i serem pecorino;
2.Gdy ziemniaki lekko ostygną roztrzep jajka i żółtko dodaj do ziemniaków, szynkę pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj i dodaj do ziemniaków, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku; Gdyby masa była zbyt sztywna, co zależy od odmiany ziemniaków, dodaj kilka ml mleka, tak by wyszło "miekkie" i delikatne
puree;
3.Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą; Ser mozzarella i wędzony pokrój w plastry o grubości ok. 0,5cm; Bazylię posiekaj;
4.Wyłóż połowę masy ziemniaczanej do wcześniej przygotowanej formy i połóż na nią plastry sera mozzarella i żółtego wędzonego, posypać posiekaną świeżą bazylią;
5.Całość przykry drugą połową masy ziemniaczanej,wierzch posyp bułką tartą i  ułóż kilka listków masła;
6.Piecz 40 minut w 180 stopniach;

Smacznego!
Iwona

1 komentarz:

  1. Wspaniałe. Uwielbiam ziemniaczane potrawy. :))

    Pozdrawiam, IS

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.