środa, 4 grudnia 2013

Tarta z pomarańczami i karmelem

Tarta z pomarańczami to mój ulubiony deser w sezonie zimowym; Owoce te wspaniale komponują się z ciastem kruchym, a odrobina karmelu fajnie kontrastuje z delikatną kwaskowością pomarańczy. Smak, który trzeba spróbować by móc go docenić, zapraszam..



Składniki:
Ciasto kruche: 500 g mąka, 250 g masło, 200 g cukru pudru,3 zółtka, 1 jajko całe, szczypta soli
*wszystkie składniki powinny być zimne
Nadzienie: 3 sparzone wrzątkiem pomarańcze, 100 g dżemu z pomarańczy, ½ szklanki cukru do zrobienia karmelu;
Wykonanie:
1. Mąkę i masło  połaczyc ze sobą aż uzyskamy „piasek, dodać jajko, żółtka, cukier puder, szyptę soli i wyrobić do połaczenia składników. Cały proces powinien trwac bardzo krótko, aby składniki się nie zagrzały od rąk, im szybciej połaczymy w jedność tym ciasto będzie bardziej kruche. Tak wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ½ -1 h.
2.Formę wysmarować masłem, posypać bułką  tartą.
3.Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5-0,8 cm. Nawinąć na wałek i przenieść na formę. Odciąć niepotrzebne, wystające kawałki ciasta. Nakłuć widelcem. Położyć do środka papier do pieczenia i wyłożyć na niego np. ziarenka grochu czy ryżu. Ma to zapobiec rośnięciu ciasta i utrzymania formy „pustego tortu”. 
4.Ciasto wstawić na 30-40 minut do piekarnika rozgrzango do 180 stopni. Ostatnie 10-15 minut wyjąć ziarenka;
5.Gdy ciasto się piecze, przygotować nadzienie:skórkę z pomarańczy pociąć w cieniutkie paseczki ( ułożymy je potem na środku). Z pomarańczy wyciąć fileciki.Dżem z pomarańczy podgrzać z łyżką wody.
6.Gdy ciasto kruche jest już upieczone, na jego dnie ułożyć warstwę dżemu z pomarańczy, na to położyć fileciki z pomarańczy, na samym środku paseczki ze skórki pomarańczy.
7.Do rondelka na dużym ogniu wsypujemy cukier i mieszamy aż do powstania brązowego karmelu. Całe ciasto, wyłożone pomarańczami polewamy gorącym karmelem i odstawiamy w zimne miejsce do ostygnięcia na 2 h.



Smacznego!
Iwona

2 komentarze:

  1. pięknie ją rozreklamowałaś :) muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne jest to ciasto :) ale zapewne jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.