Strucla makowa |
na masę makową-
200 g maku, ½ l mleka, 50 g migdałów, 50 g różnych orzechów (włoskich, laskowych,
nerkowca itp.), 50 g rodzynek, 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy, 5 łyżek miód prawdziwy,
70 g masła, 1/4 laski wanili, ½ buteleczki aromat rumowy, 1 białko, cukier
brązowy do ewentualnego dosłodzenia;
Wykonanie:
1.Masło rozpuścić
i zostawić do ostudzenia. Lekko podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże wraz z
łyżeczką cukru. Do półmiska wsypać mąkę, dodać cukier, jajko, wlać mleko wraz z
drożdżami i wyrabiać kilka minut, po tym czasie dodać roztopione wcześniej
masło i kontynuować wyrabianie jeszcze przez 10 minut. Gdy ciasto będzie odstawać
od ręki, uformować kulę, oprószyć mąką,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do podwojenia objętości.
2.W tym samym
czasie przygotować masę makową: rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, migdały i orzechy
drobno posiekać. Mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia, a następnie
zmniejszyć ogień i gotować ok.30 minut.
Po tym czasie odcedzić ugotowany mak na sicie, a nastąpnie przepuścić 2 razy
przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Masło roztopione wymieszać z miodem,
dodać do maku; również posiekane orzechy, ziarenka wanili, skórkę z pomarańczy,
aromat rumowy, osuszone rodzynki dodać do masy makowej, wymieszać i spróbować,
jeśli masa jest za mało słodka dosypać cukru wedle uznania; Ostudzić. Białko
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą makową;
3.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkować na cieniutki
prostkąt, wyłożyć równomiernie masę makową, zostawiając 3 cm ciasta bez masy
przy dwóch krótszych bokach prostokątu; zaczynać zwijać roladę od dłuższego
boku, kończąc tak by ostatni kawałek ciasta tkz. łączenie znalazł się pod spodem, boki bez maku również złożyć
pod spód strucli, całość przełożyć do keksówki i przykryte ściereczką ciasto zostawić
do ponownego wyrośnięca na 30 minut.
4.Włączyć
piekarnik na 180 stopni; roztrzepać 1 jajko i za pomocą pędzelka posmarować
wierzch strucli. Piec do suchego patyczka (ok. 40 mint);
5.Po ostudzeniu
posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać makiem.
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.