poniedziałek, 16 grudnia 2013

Strucla makowa

Według staropolskiej tradycji na świątecznym stole obowiązkowo powinna znaleźć się potrawa z makiem w roli głównej. Mak to symbol dobrobytu, dostatku, płodności i urodzaju, dlatego jego pojawienie się na wigilijnym stole to nie tylko tradycja i walory smakowe, ale i wiara w lepsze, pełne urodzaju i dostatku jutro. Może to być kutia, kluski z makiem lub ciasto z makiem. Jeśli chodzi o ciasto wybór jest zdecydowanie duży - makowce, serniko-makowce, strucle itp. U nas odkąd pamiętam na śwątecznym stole gości strucla, jej atut to zdecydowanie dużo maku i mało ciasta, taka smakuje najlepiej. Zapraszam..


Strucla makowa
Składniki na 1 strucle: na ciasto drożdżowe- 300 g mąki, 10 g drożdży świeżych, 1 jajko (+1 do posmarowania wierzchu), 100 g cukru, 130-150 ml mleko, 30 g masła rozpuszczonego (lub b. miękkiego w temp.pokojowej);
na masę makową- 200 g maku, ½ l mleka, 50 g migdałów, 50 g różnych orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca itp.), 50 g rodzynek, 1 łyżka kandyzowanej  skórki z pomarańczy, 5 łyżek miód prawdziwy, 70 g masła, 1/4 laski wanili, ½ buteleczki aromat rumowy, 1 białko, cukier brązowy do ewentualnego dosłodzenia;
Wykonanie:
1.Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Lekko podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże wraz z łyżeczką cukru. Do półmiska wsypać mąkę, dodać cukier, jajko, wlać mleko wraz z drożdżami i wyrabiać kilka minut, po tym czasie dodać roztopione wcześniej masło i kontynuować wyrabianie jeszcze przez 10 minut. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, uformować kulę, oprószyć mąką,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.W tym samym czasie przygotować masę makową: rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, migdały i orzechy drobno posiekać. Mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować  ok.30 minut. Po tym czasie odcedzić ugotowany mak na sicie, a nastąpnie przepuścić 2 razy przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Masło roztopione wymieszać z miodem, dodać do maku; również posiekane orzechy, ziarenka wanili, skórkę z pomarańczy, aromat rumowy, osuszone rodzynki dodać do masy makowej, wymieszać i spróbować, jeśli masa jest za mało słodka dosypać cukru wedle uznania; Ostudzić. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą makową;
3.Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkować na cieniutki prostkąt, wyłożyć równomiernie masę makową, zostawiając 3 cm ciasta bez masy przy dwóch krótszych bokach prostokątu; zaczynać zwijać roladę od dłuższego boku, kończąc tak by ostatni kawałek ciasta tkz. łączenie  znalazł się pod spodem, boki bez maku również złożyć pod spód strucli, całość przełożyć do keksówki i przykryte ściereczką ciasto zostawić do ponownego wyrośnięca na 30 minut.
4.Włączyć piekarnik na 180 stopni; roztrzepać 1 jajko i za pomocą pędzelka posmarować wierzch strucli. Piec do suchego patyczka (ok. 40 mint);
5.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać makiem.
Smacznego!

Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.