środa, 11 grudnia 2013

Ryba po grecku

Ryba po grecku, podobnie jak placek po węgiersku czy pierogi ruskie to jedno z tych dań, które w nazwie nawiązują do innych krajów, mimo że w rzeczywistości mają z nimi mało co  wspólnego. Można więc śmiało nazwać je polskimi specjałami. 
Rybę po grecku zna niemalże każdy Polak, często podawana na rodzinnych spotkaniach, przyjęciach i wielu innych okazjach. Myślę, że sławę swą zdobyła nie tylko dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, ale i faktem, że smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można przygotować ją wcześniej, można postawić  na stole i nie martwić się,że wystygnie, a ona wciąż smakuje doskonale.Tak więc zapraszam ..

Ryba po grecku
Składniki: 750 g filet z dowolnej ryby, 500 g marchew, 200 g korzeń pietruszki, 100 g seler korzeniowy,
50 ml koncentrat pomidorowy, 1 szt cebula, mąka do obtoczenia,olej do smażenia, sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku;
Wykonanie:
1.Cebulę posiekać, podsmażyć; Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać na patelnie; Podsmażyć chwilę razem;
2.Warzywa zalać wodą tak by były zakryte, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem;Dusić pod przykryciem ok.30-40 min;
3.Filety ryb doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące;
4.Rybę smażyć na złoty kolor każdej ze stron na gorącym oleju;
5. Usmażone filety przełożyć do naczynia, pokryć sosem warzywno-pomidorowym;Podawać na ciepło lub na zimno;


Smacznego!

Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.