Już tylko 1 dzień do wigilii. Jutro niemalże w każdym domu pojawi się ryba na wigilijnym stole, w większości będzie to karp, ale o tych co go nie lubią i wolą inne rodzaje ryb nie możemy zapomnieć, dlatego dziś inspiracja na zachwycenie gości rybą inną niż tradycyjny karp. Zapraszam..
Składniki:
1-2 szt filet z dowolnej ryby ( mi udało się kupić
swieżą flądrę), 2 szt burak ćwikłowy, 1 łyżeczka chrzan,
sól, pieprz do
smaku,do skropienia oliwa extra vergin,do dekoracji ogórek konserwowy i
koperek;
Wykonanie:
1.Buraki ugotować
do miekkości, ostudzić, obrać ze skórki;
2.Filety - sprawdzić czy są ewentualnie ości i usunąć
je pincetą.
Doprawić solą i
pieprzem do smaku, a następnie pokryć cieniutko krojonymi plastrami buraka.
3.Zrolować filet
zaczynając od "najcięńszego boku". Wyrównać końcówki rolady odcinając
"nierówne" boki, a następnie przeciąć wpoprzek roladki na 3 równe
kawałki, tak aby powstały 3 kawałki roladki rybnej;
4.Roladki nabić
na wykałaczkę;
5.Formę pokryć
papierem do pieczenia,ułożyć roladki i skropić oliwą. Piec 10 minut w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
6.Pozostałe
buraki zetrzeć na tartce o najmniejszych oczkach, doprawić solą i pieprzem do
smaku, wymieszać z chrzanem, skropić oliwą i odstawić na 15 minut do lodówki.
7.Na talerz
wykładać po łyżce puree buraczano-chrzanowego, kłaść na to upieczoną roladkę
rybną. Ozdobić kawałkami ogórka, buraka i gałązkami koperku ( opcjonalnie);
Smacznego i
jeszcze raz Wesołych Swiąt Bożego Narodzenia :)
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.