poniedziałek, 23 grudnia 2013

Roladki rybne na puree buraczano-chrzanowym

Już tylko 1 dzień do wigilii. Jutro niemalże w każdym domu pojawi się ryba na wigilijnym stole, w większości będzie to karp, ale o tych co go nie lubią i wolą inne rodzaje ryb nie możemy zapomnieć, dlatego dziś inspiracja na zachwycenie gości rybą inną niż tradycyjny karp. Zapraszam..


Składniki:
1-2 szt  filet z dowolnej ryby ( mi udało się kupić swieżą flądrę), 2 szt burak ćwikłowy, 1 łyżeczka chrzan,
sól, pieprz do smaku,do skropienia oliwa extra vergin,do dekoracji ogórek konserwowy i koperek;
Wykonanie:
1.Buraki ugotować do miekkości, ostudzić, obrać ze skórki;
2.Filety  - sprawdzić czy są ewentualnie ości i usunąć je pincetą.
Doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie pokryć cieniutko krojonymi plastrami buraka.
3.Zrolować filet zaczynając od "najcięńszego boku". Wyrównać końcówki rolady odcinając "nierówne" boki, a następnie przeciąć wpoprzek roladki na 3 równe kawałki, tak aby powstały 3 kawałki roladki rybnej;
4.Roladki nabić na wykałaczkę;
5.Formę pokryć papierem do pieczenia,ułożyć roladki i skropić oliwą. Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
6.Pozostałe buraki zetrzeć na tartce o najmniejszych oczkach, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać z chrzanem, skropić oliwą i odstawić na 15 minut do lodówki.
7.Na talerz wykładać po łyżce puree buraczano-chrzanowego, kłaść na to upieczoną roladkę rybną. Ozdobić kawałkami ogórka, buraka i gałązkami koperku ( opcjonalnie);

Smacznego i jeszcze raz Wesołych Swiąt Bożego Narodzenia :)

Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.